Nikola Stojic i Marko MarjanovicVESLANJE

MEĐUNARODNA REGATA U DUIZBURGU

 

Srebro za Stojića i Marjanovića

 

Proteklog vikenda u Duizburgu je održana tradicionalna Međunarodna regata. I ove godine takmičenje je okupilo veliki broj veslača iz 20 zemalja. Među učesnicima je bila i jedna srpska posada. Najiskusniji dvojac koji čine Nikola Stojić i Marko Marjanović je oba takmičarska dana izborio finale u odvoj disciplini.

Prv dan regate u Duizburgu doneo je i prvu radost srpskom veslanju. Nikola Stojić i Marko Marjanović  su osvojili je srebrnu medalju. Zlato i bronza su pripali posadama Grčke.

– Stojić i Marjanović su osvojili srebrnu medalju, ali mislim da nisu odveslali svoj maksimum. Imali su veliki kiks na startu, nisu krenuli na pravi način i to se odrazilo na konačni rezultat u toj trci. Drugo mesto je dobar plasman, ali je bilo jasno je tu bilo prostora za bolji rezultat. Ovoga puta bili su bolji od grčke posade koja ih je pobedila na „Memorijalu Paolo D’Aloja” u Pijediluku, ali je zato druga posada Grčke pokazala da je u izvanrednoj formi. Od početka su poveli trku, bili dominantni i zabeležili sigurnu pobedu – bio je prvi komentar selektora Nebojše Ilića.

Povezana vest:  I rimenaši za završnom testu

Drugog dana, na žalost, naša posada nije završila trku. Ilić objašnjava:

– Odlično su startovali, u odnosu na subotnje finale imali dve-tri sekunde bolje vreme, ali je već posle 400 metara Marku Marjanoviću puklo veslo i morali su da odustanu.

Srpski dvojac je u Nemačkoj izveslao tri trke, kakva je ocena trenutne forme?

Povezana vest:  VESLANJE, Institut za rehabilitaciju novi partner VSS, februarske pripreme u Prčnju

– Opšti je utisak da je ovo bilo izuzetno korisno takmičenje. Pored prilike da se ogledamo sa kvalitetnim posadama imali smo šansu da uočimo i određene slabosti koje treba ispraviti do Svetskog kupa na Bledu. Ono što je dobro je da smo već u subotnjim kvalifikacijama uspeli da deo uočenih slabosti ispravimo. To je počelo da daje rezultat u finalu, ali nas je slomljeno veslo omelo. Šteta je što Stojić i Marjanović nisu završili ovu trku, ali mogu reći da je provera u Duizburgu uspela.

Povezana vest:  KAJAK, Završeno izborno takmičenje za EP u Češkoj i Igre u Bakuu

Kakva je, inače, bila konkurencija na regati?

– U našoj disciplini je bilo dosta kvalitetnih posada. Francuzi su doveli tri posade, Grci su u najjačem sastavu, uključujući bronzane sa Svetskog prvenstva, tu su Nemci, Holanđani… Kvalifikacione trke su bile izuzetno napete, postizana su odlična vremena jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Samo po dve prvoplasirane su obezbeđivale mesto u finalu. Mislim da je svim selekcijama dobro došlo ovo takmičenje da provere trenutnu formu – zaključio je Ilić.

Naredni veliki ispit za srpske veslače je Prva regata Svetskog kupa koja se održava na Bledu od 28. do 30. maja.