tug of war (3)

Sportski savezi: Stav PSS je nekorektan

Povodom prozivki rukovodstva Plivačkog saveza Srbije (PSS), nezadovoljnog što ga je Ministarstvo omladine i sporta (MOS) izuzelo iz budžetskog finansiranja, reagovali su brojni sportski savezi navodeći da je takav stav PSS nekorektan.
Ranije danas PSS je u saopštenju medijima konstatovao da će najnovijim merama MOS plivanje praktično biti upropašćeno kao sport, da Ministarstvo u isto vreme daje ogromna sredstva za boćanje, sankanje i razvoj igre GO u Srbiji, i da „razmatra mogućnost da preporuči svim plivačkim klubovima u zemlji da naši plivači slobodno vreme provode igrajuci GO ili boćanje“.
-Zaista ne znam kakve veze za PSS imaju budžeti malih sportova, u ovim teškim vremenima takođe bitnim za hiljade sportista, koji na pravi način predstavljaju našu zemlju svuda gde se pojave, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ovim putem podržavam rad MOS i ministra Vanje Udovičića i zahvaljujemo se na pomoći u vidu dobijenih budžetskih sredstava za naše programe, bez kojih bi mnogobrojni odlični sportisti iz raznih sportova bili prepušteni sami sebi. Pritom, veliki broj dece bio bi usmeren ka ulici, a ne salama i terenima. Softbol, na primer, po zvaničnim statistikama, u svetu igra 25 miliona ljudi – rekao je predsednik Softbol saveza Srbije Slobodan Đurić, navodeći da taj savez za osam godina finansiranja redovnih programa nije dobio novca koliko PSS dobije za jednu.
Predsednik Boćarskog saveza Srbije Rade Kljajić rekao je da je bio uvređen kada je pročitao saopštenje PSS.
-Boćanje ima dugu tradiciju. Imamo sve uzrasne kategorije i nikad se nismo poredili sa drugim sportovima. Nije lepo od bilo koga da proziva nekog koga ne poznaje, a izjave iz PSS su cinične, neka im služe na čast. Sigurni smo da je MOS postupilo po zakonu i svi boćari daju podršku ministru Udovičiću da nastavi svoj dobar rad, mi ćemo se truditi da širimo naš sport. Od MOS godišnje dobijamo dva miliona dinara, izgleda da je to nekima mnogo, za razliku od 50 miliona koje ima Plivački savez. Svaka im čast na uspesima, ali izgleda da im računanje ne ide baš od ruke – zaključio je Kljajić.
Generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije, Dragan Tomašević, smatra da je Ministarstvo omladine i sporta u poslednjih desetak godina napravilo „džinovske korake“ u uređenju sistema sporta (Strategija razvoja sporta, Zakon o sportu, Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, Zakon o sprečavanju dopinga…). 
-Prema mom dubokom uverenju, do prekršaja u procedurama funkcionisanja određenih saveza došlo je nikako iz razloga bilo kakve namere ili smišljenog delovanja, već zbog administrativnih i operativnih propusta. Ipak, zakoni ne prepoznaju “nameru ili neobaveštenost”, pa je MOS bio prinuđen da primenjuje zakone Republike Srbije po kojima funkcioniše. Kada je reč o finansiranju “egzotičnih” i “malih” sportova i tu postoji ogroman broj činjenica koje idu u prilog ispravnosti rešenja MOS o finansiranju. Mnogi manji sportovi se i pored veoma skromnih budžeta i tradicije mogu podičiti pravim malim armijama poklonika – rekao je Tomašević.
Predsednik veoma uspešnog Kuglaškog saveza Srbije, Uroš Dragojlović, ocenio je da sam podatak da država za redovne programe neolimpijskih sportova odvaja tek 9,55 odsto budžeta govori da to nisu velika sredstva.
-U ovim teškim ekonomskim vremenima najteže je ekipnim sportovima, tako da je svaka pomoć itekako značajna. Kuglaški savez stalno ističe podršku Ministarstva sporta, a od dobijenih sredstava mi najviše odvajamo na plaćanja priprema i učešća reprezentativnih selekcija na svetskim i evropskim šampionatima, u svim uzrasnim kategorijama. Imamo sjajne rezultate u muškoj konkurenciji, gde smo na svetskoj rang listi prvi po ukupnim rezultatima seniora, juniora i kadeta – istakao je Dragojlović.
Predsednik Saveza Tag of war (nadvlačenje konopca), Milan Rusalić, izjavio je da je bio iznenađen pismom Plivačkog saveza i da „ne zna kako neko može da proziva druge sportove, čak i da im se podsmeva“.
-To prevashodno nije sportski. Ministar Udovičić je za kratko vreme uneo mnogo noviteta u rad MOS. Moram da priznam da nekada imamo i previše posla oko dostavljanja raznih obrazaca ministarstvu, ali pravila su pravila i ona se moraju poštovati. Naš savez za ovu godinu ima namenjenih milion dinara od države, svako normalan zna da to nisu velike pare, ali toliko imamo u ovim teškim vremenima i moramo raspodeliti na aktivnosti. A ako pogledamo budžet Plivačkog saveza Srbije, pa mi toliko nećemo imati za pola veka. A valjda smo i mi neki sportisti – rekao je Rusalić.
Pre dva dana Ministarstvo omladine i sporta saopštilo je da je PSS izuzet iz budžetskog finansiranja za naredne dve godine, jer je pravosnažno osuđen od nadležnog suda zbog kršenja Zakona o sportu.

Povezana vest:  SP ZA SENIORE (OŽIBELE, FRANCUSKA, 30. AVGUST – 6. SEPTEMBAR 2015), S visokim ciljevima u Ožibele