Miroslav RodichKAJAK
Rodić: Očekujem šest do sedam viza za Rio

Najvažniji zadatak za srpske kajakaše u 2015. godini je obezbeđivanje viza za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, a selektor reprezentacije Miroslav Rodić rekao je danas da očekuje da će biti šest do sedam.
-Ove godine će biti dosta takmičenja, i najvažnije je biti u dobroj formi u avgustu kada je u Milanu na Svetskom prvenstvu izborno takmičenje za Olimpijske igre i tu se nadam da ćemo napraviti pravu formu i pravu ekipu – rekao je Rodić, saopštio je Kajakaški savez Srbije.
-Svi će tempirati formu za avgust mesec i isto će se desiti i sa našom ekipom. Očekujem da ćemo se u ovim disciplinama u kojima smo 2014. godine napravili dobre rezultate, uspeti da se kvalifikujemo za Rio – dodao je Rodić.
S obzirom na ograničen broj predstavnika koje zemlje mogu da imaju na evropskom i svetskom prvenstvu, selektor reprezentacije Srbije ima težak posao prilikom sastava nacionalnog tima za učešće na tim takmičenjima.
-Moj posao će ove godine biti daleko teži nego ranijih godina jer imamo takve postave kod kojih mogu da odluče nijanse, ne smemo da dozvolimo nijedan kiks, pa je najvažnije napraviti dobar izbor reprezentacije. Prvo kontrolno merenje održaće se 10. aprila, 20 pre Evropskog prvenstva, i onaj ko bude najbolji plasiraće se na Evropsko prvenstvo i Evropske igre – rekao je Rodić.
Rodić je dodao da će se krajem juna održati drugo izborno takmičenje za Svetsko prvenstvo.
-Takav sistem smo imali i prošle godine, i s obzirom na rezultate iz Moskve, vidi se da taj sistem odlično funkcioniše – kazao je on.
Iako je još rano govoriti o očekivanjima od ove sezone, Rodić je istakao da su prošlogodišnji rezultati sa šampionata u Moskvi razlog za optimizam.
-Imamo svetske i evropskog prvaka, pa očekujem da ćemo ispuniti normu u muškom dvosedu i jednosedu na 200 metara. Osim toga naši reprezentativci osvojli su medalje i u drugim disciplinama, a nekoliko ih se takmičilo u finalu, pa treba očekivati i normu u disciplinama na 1.000 metara – rekao je Rodić.
-U ženskoj konkurenciji imamo medalju u jednosedu na 200 metara i imamo odlične četiri devojke pa ne vidim razlog da i one ne ispune norme. Dakle, postoji šest do sedam disciplina u kojima smatram da realno možemo da idemo na Olimpijske igre – kazao je Rodić.
Srpski kajakaši se za predstojeću sezonu pripremaju se na nekoliko f rontova. Deo ekipe priprema se u Beleku u Turskoj (do 15. marta). Njima će se uskoro priključiti i svetski prvaci u dvosedu na 200 metara, Nebojša Grujić i Marko Novaković.
Ekipa koja je završila kondicione pripreme u Bugarskoj, uskoro kreće na veslačke pripreme u Grčku (od 8. februara do 18. marta), dok se u Kotoru, predvođeni selektorom Miroslavom Rodićem, pripremaju juniori i mlađi seniori, među kojima je i evropski prvak u jednosedu na 200 metara Marko Dragosavljević.
Sezonu srpskih kajakaša otvara Evropsko prvenstvo ( od 1. do 3. maja, u Račicama, u Češkoj), zatim slede Evropske igre u Bakuu (od 14. Do 16. juna), dok je Svetsko prvenstvo od 19. do 23. avgusta u Milanu.

Povezana vest:  Red Bull Cliff Diving karavan stigao u Mostar