goran jagar1VESLANJE
Goran Jagar: Konkurencija jača nego ikad

Goran Jagar je posle Nikole Stojića najiskusniji član srpskog državnog veslačkog tima. U svom CV-u, između ostalog, ima četiri evropske medalje (zlato 2-, dva srebra 2- i bronza 4-), po jedno odličje sa svetskog prvenstva za seniore (srebro 4+), seniore do 23 godine (zlato 4+) i juniore (2+), tri medalje sa regata Svetskog kupa (zlato 2- i dva srebra 2- i 4-) i dva učešća na olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. bio je sedmi u dvojcu bez kormilara sa Nikolom Stojićem, a četiri godine kasnije u Londonu osvojio je deseto mesto u četvercu bez kormilara u kojem su pored njega veslali Miloš Vasić, Radoje Đerić i Miljan Vuković. Ove godine juri plasman na svoje treće Igre, a kako sam kaže na tom putu imaće jedan novi motiv, mnogo jači i veći nego što je bio slučaj u borbama za Igre 2008. i 2012.
– U poslednjem mesecu 2014. postao sa otac. Sin Danilo je dao novi smisao mom životu. Podario mi je bezgraničnu sreću i zadovoljstvo. Takođe, postao mi je neiscrpni izvor snage i motiva za dalji tok karijere. Sada imam utisak da se na svakom treningu i trci borim i za njega što je ogroman podstrek za ispunjenje svih ciljeva. Naravno, ogromnu podršku imam od svoje supruge Bojane sa kojom sam uplovio u bračne vode sredinom septembra i koja mi je od početka zajedničkog života daje jak vetar u leđa u nameri da istrajem i u svim svojim veslačkim planovima – kaže na početku razgovora Goran Jagar, koji je u veslanju neprekidno 17 godina.
Jagar ističe da pripreme za predstojeću, izuzetno važnu sezonu, čija će kruna biti krajem avgusta na Sveskom prvenstvu u Ožibeleu, glavnom kvalifikacionom takmičenju za Riju 2016, teku po planu iako…
– U dogovoru sa Nebojšom Ilićem, a shodno i mojoj želji, pripreme sa krenuo u skifu. U dosadašnjoj karijeri sam uglavnom veslao u rimen disciplinama i hteo sam da se o dove sezone mnogo više posvetim skulu. S tim u vezi već na Državnom šampionatu prošle godine veslao sam u skifu i osvojio srebro, ali sam na ovo takmičenje izašao nedovoljno spreman pošto sam pre njega bio prezauzet organizacijom venčanja i svadbe. Zbog rođenja Danila propustio sam decembarski ciklus priprema van zemlje, već sam se individualno pripremao u Beogradu. U januaru sam bio u turskom Kojčegizu a na samom kraju ove faze priprema radio sam test na vodi u skifu 3×4 km na vodi. Nisam bio zadovoljan samim rezultatom ali možda nisam ni mogao više da očekujem budući da sam propustio decembarski ciklus. Posebno me je ohrabrio Nebojša Ilić koji mi je rekao da se trenutno ne opterećujem rezultatom i da ako treniram maksimalno sve će doći na svoje mesto. I većinu februara ću provesti u Kojčegizu gde ću pokušati da pređem što više kilometara na vodi u skifu, možda i u nekom dvojicu, sve u zavisnosti od procene stručnog štaba – rekao je Jagar.
Član Veslačkog kluba Partizan „podvlači“ da je prevashodan cilj ove godine što više „viza“ za Olimpijske igre u Riju 2016.
– Veslačka reprezentacija je jača nego ikad. Imamo ogroman broj vrhunskih veslača budući da su potpuno stasali mnogi klinci poput Vasića, Đerića, Filipovića, a da su na njihovom putu još uvek mlađi seniori Šljukić, Mačković i ostali. Ne sećam se da je konkurencija za sastav državnog tima bila veća. To je i mene, pored Danila, posebno motivisalo da ove godine radim još više i napornije. Na svakom treningu se borimo kao lavovi i to je zaista odlična stvar, kako za individualni tako i za timski napredak. Moja želja je da kroz skif ove godine izborim svoje mesto u četvercu bez kormilara, jednoj od mojih omiljenih disciplina u kojoj sam veslao na velikim takmičenjima poslednjih šest godina. Pogotovo što je teški četverac lane na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu pokazao da vrhunski kvalitet. Bili smo u 20 stotinki sa najboljih svetskim posadama i utiskom sa ovog takmičenja ovog takmičenja sam čvrsto poverovao da imamo četverac za najviše svetske domete. Zbog toga bih voleo da ove godine ponovo izborim svoje mesto u ovom čamcu. Što se skifa tiče on je jedna od najzahtevnijih disciplina i o njoj bih ozbiljnije razmišljao tek posle ovog olimpijskog ciklusa. U svakom slučaju ima još dosta vremena do prvih izbornih regata. Odlično se osećam, napredujem iz treninga u trening i siguran sam da ću biti pravi kada bude najpotrebnije. Sve u svemu mislim da imamo odličnu situaciju u reprezentaciji sa mnogo vrhunskih veslača i nadam se da će to biti dovoljan garant da u Francuskoj izvadimo rekordan broj olimpijskih „viza“ – kaže na kraju Jagar.

Povezana vest:  VESLANJE, Marjanovićev cilj u 2018. plasman u finala EP i SP