zokijeva_regataOko Ratnog ostrva održana 12. memorijalna „Zokijeva regata „

 

Memorijalna 12. jedriličarska „Zokijeva regata“, posvećena majoru Zoranu Radosavljeviću, jedriličaru i pilotu elitne 127. eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije „Vitezovi“, koji je poginuo 26. marta 1999. braneći nebo naše zemlje, održana je danas na Dunavu, oko Ratnog ostrva.

Prvoplasirani u klasi „Krstaš“ bila je jedrilica „Atrakcija“ sa kormilarom Aleksandrom Đorđevićem iz jedriličarskog kluba „La Mar“ iz Beograda, a u klasi „Mikro“ jedrilica „NN“ sa kormilarom Dejanom Antićem iz jedriličarskog kluba Zemun koji je i bio domaćin regate.

Povezana vest:  VESLANJE, EP ZA SENIORE, Vasić i Beđik za medalju u Poznanju

Po nepovoljnim vremenskim uslovima i povremeno jakoj kiši i vetru, učestvovalo 17 jedrenjaka iz Beograda, Niša, Novog Sada, Palića i Vojne akademije, sa više od 50 članova posada.

Juče, prvog dana regate, takmičili su se mladi do 14 godina u klasi „Optimist“. Od 33 takmičara, prva je kroz cilj prošla Ivona Kosor iz Jedriličarskog kluba „Beograd“, drugolasirani bio je Luka Erac član JK „Gemaks“, a trećeplasrirana Larisa Buljovčić iz JK „Palić“.

Povezana vest:  Milorad Čavić odradio prve treninge u Šangaju

Organizatori regate su Udruženje „Regata Zoran Radosavljević“, JK „Zemun“ i JK „La Mar“ iz Beograda, u saradnji s Ministarstvom odbrane Srbije.

Pokrovitelj manifestacije je grad Beograd.

Regata se od 2006. godine održava u Beogradu, paralelno sa istoimenom manifestacijom koja se od 1999, u septembru, održava u Boki Kotorskoj.