Ljiljana JosicVESLANJE
Bronza za Ljiljanu Jošić na Bledskoj interancionalnoj regati
 
U petak, 8. maja 2015, na Bledu je održana Bledska internacionalna regata, uvodno takmičenje za prvi ovogodišnji Svetski kup koji će u ovom slovenačkom mestu biti organizovan na vikend, 9. i 10 maja. Dvoje sprskih perspektivnih takmičara, Ljiljana Jošić i Petar Jovanović učestovali su je na takmičenju u petak i zabeležili su zapažene rezultate. Jošićeva, koja od prošle subote boravi na Bledu u Razvojnom kampu Svetske veslačke federacije, u finalu ženskih skifova s vremenom 8:00,21 zauzela je treće mesto. Ispred naše 18-godišnje reprezentativke kroz cilj su prošli čamci Švajcarske ( 7:41,57) i Kine (7:44,89). Četvro mesto pripalo je Sloveniji (8:24,83), peto Kataru (8:29,75), a šesto Izraelu (8:33,96). S druge strane Jovanović, 21-godišnji veslač, ostao je prvi ispod crte za postolje u konkurenciji skif za lake veslače. Naš predstavnik je u finalu zauzeo četvrto mesto s rezultatom 7:15,06. Prva tri mesta pripala su čamcima Slovačke (7:06,18), Kine (7:08,98) i Švajcarske (7:12,09). Jovanović je prethodno u kvalifikacijama s vremenom 7:26,56 zauzeo drugo mesto koje mu je donelo plasman u finale. S druge strane
Njih dvoje će se, pored još četiri srpska čamca, učesnika Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju krajem maja, takmičiti i na Svetskom kupu koji startuje u subotu kvalifikacionim trkama za koje je u petak obavljen žreb. Prvi će na stazu Petar Jovanović u skifu za lake veslače (prijavljeno 15 čamaca). Naš veslač je u drugoj grupi kvalifikacija gde će se od 10 časova boriti sa čamcima Kine1, Kine, Portugalije i Belgije za jedno od prva četiri mesta koja vode u polufinale (subota 15,10 č). Nakon Jovanovića os srpskih posada nastupiće dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić. U ovoj disciplini ogledaće se 20 posada, a srpski čamac je u četvrtoj grupi kvalifikacija u kojoj će od 10,35 č voditi bitku sa Portugalijom, Mađarskom, Brazilom2 i Uzbekistanom1 za tri „karte“ za polufinale (subota 15,20 č). Četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić svoju prvu zvaničnu trku u ovom sastavu imaće u 10,55 č. U drugoj grupi kvalifikacija pored našeg teškog četverca nalaze se i posade Poljske, Kine2 i Francuske. Prva tri čamca idu u finale (nedelja, 12,33) dok će poslednjeplasirana veslati 10. maja u B finalu (10 č). Na Bledu je u ovoj disciplini prijavljeno osam čamaca.
U dubl skulu, u kojme će se boriti 16 čamaca, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović veslaju od 11,15 č u drugoj grupi kvalifikacija, a za prva četiri mesta koja vode u polufinale (subota, 15,30 č) rivali će im biti posade Španije, Estonije2, Holandije i Izraela. Naposletku na stazu izlaze Iva Obradović i Ljiljana Jošić u ženskom skifu (prijavljeno 13 čamaca). Obe naše reprezentativke su u prvoj grupi kvalifikacija iz koje će se četiri najbolja čamca plasirati u polufinale (subota, 15,40 č). Pored naših skifiskinja u ovoj grupi su i čamci Izraela, Švajcarske i Češke. A i B finala na Bledu su u nedelju, 10. maja, a ceo program počinje od 9,30 č.
Pored takmičara ekspediciju Srbije u Sloveniji čine i članovi Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić i Dejan Guslov i treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov i Saša Mimić i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.
Povezana vest:  VESLANJE, Početak bazičnih priprema veslačke reprezentacije Srbije