medalja-ministarkaVESLANJE

PRVA REGATA SVETSKOG KUPA

 

Četvercu srebro na Bledu

 

Srpski četverac, u sastavu Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar i Miloš Vasić, osvojio je drugo mesto na prvoj regati Svetskog kupa na Bledu, preveslavši stazu za 6:06,18 minuta – nešto više od 1,5 sekundi iza prvoplasiranih Britanaca i skoro sekundu ispred bronzanih Kanađana, a srebrne medalje na grudi naših momaka stavila je ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković.

 

Ministarka je ovom takmičenju prisustvovala u svojstvu predsednika Organizacionog odbora Svetskog kupa u veslanju, koji će u Beogradu biti održan 2012. godine, zbog čega je imala niz sastanaka sa organizatorima ovog takmičenja na Bledu, kao i sa čelnicima Svetske veslačke federacije (FISA). Našu zemlju je na ovim sastancima predstavljao i njen pomoćnik Goran Kreclović.

 

U svakom slučaju, posle srebra koje su u subotu za Srbiju osvojili Miloš Tomić i Nenad Babović u dvojcu bez kormilara za lake veslače, sjajan nastup Srbije na ovom takmičenju upotpunili su Đerić, Vuković, Jagar i Vasić, koji su od starta finalne trke istakli kandidaturu za najviši plasman.

Povezana vest:  VESLANJE, Odbrojavanje do početka Svetskog šampionata

 

Srpski četverac je tokom cele trke bio na drugom mestu, konstantno ugrožavajući posadu Velike Britanije u kojoj su veslali Patridž, Edžington, Gregori i Lengrindž –  momci koji su važili za favorite za zlato još na startu Svetskog kupa. Oni su tu ulogu opravdali i na kraju, ali odlične posade Kanade, Italije, Češke i Poljske, takođe kandidati za neko od odličja, nisu – oni su u finalu morali da čestitaju mladim Srbima na zasluženo osvojenom srebru.

 

– Izveslali smo odličnu trku od starta. Verovali smo u sebe, nismo dozvolili Britancima da nam pobegnu previše, dok ostalima nismo dozvolili da se približe. Sjajno je bilo na kraju kad smo dobili medalje od naše ministarke, to je samo upotpunilo odličan dan za naše veslanje… Na kraju, posebno bih pohvalio mlađe kolege iz čamca – Đerića, Vukovića i Vasića, koji su veslali kao da iza sebe imaju godine iskustva, a ne kao da smo ove godine prvi put ozbiljno počeli da veslamo u ovom sastavu – istakao je najiskusniji član ove posade Goran Jagar, koji će narednog meseca da napuni tek 26 godina.

Povezana vest:  „Trofej Beograda” u jedrenju za 2011. u subotu i nedelju na Adi Ciganliji

 

Srbija je poslednjeg dana Svetskog kupa imala još jednu posadu u borbi za medalje, međutim, u finalu dubl skula za lake veslače Miloš Stanojević i Nemanja Nešić  su imali veliki peh – na stazi su udarili u panj, zbog čega im se iskrivio stabilizator na čamcu, tako da su morali da odustanu od takmičenja.

Povezana vest:  Savić odredio spisak igrača za meč sa Holandijom u Svetskoj ligi

 

Iako je u nastavku programa, posle prepodnevnih borbi za medalje, počela da pada kiša, organizatori su odlučili da B finala budu održana kako je i planirano. Doduše, vremenski uslovi su se delimično poboljšali po početku ovih trka – kiša je prestala, ali je vetar nastavio da duva, tako da su i preostale dve srpske posade na Bledu, koje su veslale u trkama za plasman od 7. do 12. mesta, mogle da pokažu šta znaju.

 

Nikola Stojić i Marko Marjanović su u trci B finala u dvojcu bez kormilara stazu preveslali za 6:36,21 minuta, što im je donelo treće mesto u grupi, odnosno ukupno deveto na prvoj regati Svetskog kupa ove godine. U B finalu skifa takmičio se Dušan Bogičević, koji je u vremenu 7:11,48 minuta zauzeo peto mesto, odnosno ukupno 11. na ovom takmičenju.