Rio2016 logo

Plivanje na OI u Riju – finalne trke do ponoći

Finalne trke u plivanju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine trajaće do ponoći, što je, prema mišljenju mnogih trenera, pogrešna i neodgovorna odluka.
Selektor plivačke reprezentacije Australije Jako Verharen je takvu odluku nazvao neodgovornom, dok izvršni direktor Svetske plivačke federacije (FINA) Kornel Markulesku veruje da je reč o poslovnoj odluci.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno – plivači će se na predstojećim igrama takmičiti do, a možda i posle ponoći.
Finalne trke počinjaće u 22.00 po lokalnom vremenu, što je četiri sata kasnije od satnice na koju su plivači navikli, dok će „jutarnje“ kvalifikacije biti na programu od 13.00.
-Mi ćemo se pripremiti za to, ali takva odluka je neodgovorna – rekao je Verharen za Asošijeted pres.
Takav raspored odgovaraće televizijskoj publici u Severnoj Americi, a odgovaraće i Aziji, gde će ljubitelji plivanja takmičenja moći da gledaju ujutru.
Publika u Evropi će, međutim, biti potpuno isključena, jer će po srednjeevropskom vremenu finala u plivanju počinjati u tri sata posle ponoći.
-Rekli smo ‘ne’, ali nismo mi ti koji odlučuju. To je događaj koji organizuje MOK i to moramo da poštujemo. Moramo da se prilagodimo. Televizija je svima važna… – rekao je Markulesku.
Raspored trka će posedno teško pasti onim plivačima koji će se takmičiti u više disciplina. Nakon izjava posle trka, konferencija za medije i doping testova, oni će u „olimpijsko selo“ moći da se vrate tek u ranim jutarnjim satima.
-U 2.00 ili 3.00 sata u ‘olimpijskom selu’ je samo osnovno osoblje, a nema ni mnogo hrane – rekao je južnoafrički plivač Kameron van der Burg, koji će na Igrama u Riju pokušati da odbrani zlato u trci na 100 metara prsnim stilom.
FINA radi na tome da plivači budu smešteni na višim spratovima u selu kako ih niko ne bi uznemiravao i kako bi mogli da spavaju duže od ostalih sportista.
-Prevoz, hrana… Sve ćemo to obezbediti. U selu će biti i dva bazena. Pokušaćemo da im olakšamo koliko god je to moguće – rekao je Markulesku.
Trener litvanske plivačice Rute Meilutite, Džon Rud rekao je da je jedina dobra stvar što se raspored zna već sada.
-Ko zna šta će se desiti 2020. godine… Dobro je jedino to što znamo i što to nismo saznali, na primer, šest nedelja pre takmičenja. Dovoljno je vremena da se pripremimo – kazao je Rud.
Plivanje je na Olimpijskim igrama u Riju na programu od 6. do 13. avgusta 2016.

Povezana vest:  VESLANJE; SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U ITONU (3-7. AVGUST), Četverac bez kormilara lako do finala