kajakasi aerodrom

KAJAK
Rodić: Očekujem maksimalan broj normi za OI 2016.

Selektor svih selekcija Kajakaškog saveza Srbije Miroslav Rodić izjavio je danas da veruje da će srpski reprezentativci na predstojećem Svetskom prvenstvu u Milanu ostvariti maksimalan broj normi za plasman na Olimpijske igre 2016. godine u Rio de Žaneiru.
Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu počinje sutra u Milanu, a Srbiju će predstavljati 21 takmičar u 17 disciplina.
-Stigli smo do najvažnijeg takmičenja ove godine, s obzirom da nam je od početka ove sezone osnovni cilj da izborimo što veći broj olimpijskih normi, a to se u kajaku u kanuu ove godine ostvaruje upravo na Svetskom prvenstvu. Rezultati koje su naši takmičari postigli na Evropskom prvenstvu, Svetskom kupu, Evropskim igrama u Bakuu i na nedavno održanom prvenstvu sveta za mlađe seniore daje mi za pravo da budem optimista da će Milano biti kruna veoma uspešne sezone – rekao je Rodić.
-Naši takmičari su spremni, pogotovo oni koji se takmiče u olimpijskim disciplinama i siguran sam da ćemo obezbediti maksimalan broj normi za učešće na Igrama u Rio de Žaneiru naredne godine – dodao je selektor.
Mesta u državnom timu određivana su na osnovu rezultata ostvarenih na Nacionalnim izbornim takmičenjima.
U reprezentaciji su Marko Dragosavljević, u disciplini K1 – 200, Stefan Vekić (K1 – 500), Dejan Pajić (K1 – 1.000) i Marko Tomićević (K1 – 5.000). Tu su i dvojci Nebojša Grujić i Marko Novaković (K2 – 200), Marko Tomićević i Milenko Zorić (K2 – 1.000) i Dragan Hančovski i Uroš Mitjev (K2 – 500).
U četvercu K4 – 1.000 nastupiće Simo Boltić, Vladimir Torubarov, Ervin Holpert i Dejan Terić, a u kanuu C1 – 1.000 nastupiće Strahinja Mladežić.
Na Svetskom prvenstvu učestvovaće i Nikolina Moldovan (K1 – 200), Kristina Bedeč (K1 – 500, K1 – 1.000 i K1 – 5.000) i u dvojcu K2 – 500 Milica Starović i Dalma Ružičić-Bendek.
U četvercu K4 -500 nastupiće Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić-Bendek i Olivera Moldovan.
U nacionalnom timu Srbije prvi put će se takmičiti i dve predstavnice u kanuu, što je u skladu sa programom Međunarodne kajakaške federacije za popularizaciju tih disciplina do Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.
U C1- 200 nastupiće Krasimira Stojčeva, koja će se sa Nikolinom Mijušković takmičiti i u C2 – 500.
U reprezentaciji se nalaze i dva parakajakaša, Vuk Radovanović KL2 – 200 i Arsen Arsenović KL3 – 200.
Kako se navodi u saopštenju, olimpijska kvota pripada nacionalnom savezu i ne vezuje se za takmičara koji je kvotu ispunio. Sastav reprezentacije Srbije za učešće na Olimpijskim igrama 2016. godine biće određen na osnovu Nacionalnog izbornog takmičenja naredne godine.

Povezana vest:  KAJAK, Četiri finala u subotu