Selektor kajakaške reprezentacije Srbije Miroslav Rodić rekao je danas da je predstojeći Svetski kup u češkim Račicama proba za sastav reprezentacije koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u Moskvi, ali i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

-Mi koristimo ove Svetske kupove da bismo našli idealnu postavu koja će nastupiti na prvenstvu Evrope. Prvi Svetski kup u Duisburgu bio je jako uspešan i napravili smo lepu ekipu. Na ovom takmičenju sada, ne samo što radimo probe, već imamo u neka naša ‘izbijanja’ kako bismo odredili ko će veslati u jednosedu na 1.000 metara u muškoj konkurenciji, ali i u dvosedu na 500 metara u konkurenciji devojaka – rekao je Rodić.

Određivanje sastava u jednosedu na 1.000 metara nije jedini zadatak srpskog tima u Račicama.

-Probaćemo i četverac u neizmenjenoj postavi, probaćemo i neke nove posade u jednosedu i dvosedu koji se dosad nisu okušali na ovakvim takmičenjima. Na ovom takmičenju nije u prvom planu rezultat, jer smo došli ovde da nađemo idealne posade sa kojima ćemo se takmičiti na prvenstvu Evrope, koje nam je, kao i Svetski kupovi, samo jedna stanica pre Olimpijskih igara – naveo je Rodić.

Povezana vest:  KAJAK, Vladimir Torubarov osvojio srebro na Svetskom kupu u Češkoj

Poslednjih godina kajakaški tim Srbije došao je u situaciju da je u nekim disciplinama daleko teže ući u reprezentaciju nego kasnije na takmičenjima osvojiti medalju.

-Ovde ćemo imati dva jaka muška jednoseda, Dejana Pajića i Marka Tomićevića koji se u K1 na 1.000 metara takmiče kako bismo znali koji će od njih dvojice nastupiti u toj disciplini na Evropskom prvenstvu u Moskvi i na Igrama u Riju. Radi se o dva takmičara koji su sličnog kvaliteta i ja kao selektor ne mogu da kažem unapred ko će pobediti – rekao je Rodić

Povezana vest:  Nataša Janić mora da pauzira dve godine

-To isto možemo da kažemo i za posade ženskih dvoseda na 500 metara gde se nalaze vicešampionke sveta, Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek, kao i nekadašnje vicešampionke Olivera i Nikolina Moldovan. To su, takođe, dve slične posade i pitanje je koja je trenutno u boljoj formi. I u toj disciplini rezultat u Račicama određuje posadu koja će veslati u Moskvi i u Riju – objasnio je selektor kajakaša.

Reprezentacija Srbije u svom sastavu ima dvostrukog šampiona Evrope u jednosedu na 200 metara, Marka Dragosavljevića, međutim, i on na Svetskom kupu ima konkurenciju za mesto u timu.

-Trenutno je po mojoj proceni u boljoj formi Marko Novaković i ukoliko on pobedi, s obzirom da je Dragosavljević nosilac olimpijske norme, verovatno ćemo morati da organizujemo još jedno dodatno takmičenje za tu disciplinu. Ukoliko, pak, Novaković pobedi sa velikom razlikom, verovatno će u K1-200 u Riju nastupiti on – rekao je Rodić.

Povezana vest:  KAJAK, Marko Novaković 112 član olimpijskog tima Srbije u Londonu

Srpski tim posle učešća na Svetskim kupovima očekuje i nastup na Evropskom prvenstvu, ali je ove godine sve podređeno nastupu na Olimpijskim igrama.

-Apsolutno je sve podređeno odlasku u Rio. Pogotovo te poslednje pripreme koje će naš tim odraditi u Portugalu neposredno pred odlazak u Brazil. Tih pet dana će nam služiti isključivo da se naviknemo na uslove koji nas očekuju u Riju jer staza u Portugalu ima isti bočni vetar kao u Riju i to će nam biti idealna prilika da se takmičari prilagode na velike talase sa desne strane – otkrio je mali deo planova selektor Rodić.

Takmičenje na Svetkom kupu u Račicama, na kojem učestvuju kajakaši i kanuisti iz 38 država, održava se od 27. do 29. maja.