Nikolina i Olivera Moldovan osvojile su bronzanu medalju u kajaku dvosedu na 500 metara na 2. Svetskom kupu. Sestre Moldovan do bronzane medalje u Račicama stigle su u vremenu 1 minut 44.661 sekund. Zlato je pripalo Ini Hriščun i Anastasiliji Todorovoj iz Ukranije (1:42.550), dok su srebro osvojile Nemice Tina Dice i Franciška Veber (1:42.600).

Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek u finalu K2-500 zauzele su 7. mesto u vremenu 1:46.006.

U jednosedu na 1000 metara, srpski tim imao je dvojicu predstavnika. Marko Tomicevic kroz cilj je prošao kao 4. u vremenu  3 minuta 35.850 sekundi, sa samo 8 hiljaditih delova sekunde zaostatka da treceplasiranim Reneom Poulsenom. Naš drugi predstavnik u toj disciplini, Dejan Pajic zauzeo je 7. mesto (3:39.261)

Povezana vest:  KAJAKAŠI OTPUTOVALI NA PRVE EVROPSKE IGRE

Zlatna medalja pripala je domacem takmicaru Jozefu Dostalu, srebro je osvojio Nemac Maks Hof, dok je bronza pripala Dancu Poulsenu.

Sprski dvosed na 200 metara, Nebojša Gruijc i Marko Novakovic zauzeo je 5. mesto u vremenu 32.378 sekundi. Zlatnu medalju podelile su posade Nemacke (Rauhe – Libšer) i Francuske (Bomon – Žuve) u vremenu 31.765. Reprezentacija Francuske plasirala se u finale iako je u kvalifikacijama bila diskvalifikovana zbog dva pogrešna starta i opomene jer nisu hteli da napuste startnu poziciju posle diskvalifikacije. Posle žalbe, francuskom dvosedu je dozvoljeno da se, ipak, takmici u polufinalu.

Povezana vest:  PLIVANJE, SP DUBAI 2010, Trojica srpskih plivača na prvenstvu sveta u Dubaiju

Bronzanu medalju osvojila je Britanska posada (Hit – Skofild).

Prvih šest posada trku je završilo u razmaku od samo 8 stotinki.

Mlada srpska kanuistkinja, Nikolina Mijuškovic, zauzela je 7. mesto u finalu jednokleka na 200 metara u vremenu 52.038. Zlato je pripalo Brazilki Konseisao du Nasimento, srebro Kanadanki Vinsent, dok je bronzu osvojila Santos de Oliverira iz Brazila.

Srpski dvosed na 1000 metara u sastavu Milenko Zorić i Simo Boltić finale je završio na 8. mestu u vremenu 2 minuta 30.492 sekunde. Zlato je pripalo posadi Slovačke (Jakubik – Jankovec), srebro posadi Češke (Šlouf – Veseli), a bronza Mađarskoj (Gačal – Somorač).

Povezana vest:  PLIVANJE, Stjepanović peti, Lenđer šesti u Singapuru

U poslepodnevnom programu nape takmičare očekuju kvalifikacije u kojima će se okušati šestoro srpskih predstavnika: Marko Novaković i Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 metara, Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek i Vladimir Torubarov u jednosedu na 500 metara, kao i naš četverosed na 1000 metara: Dejan Pajić, Milenko Zorić, Simo Boltić i Marko Tomićević.