Ruska plivačica Julija Jefimova takmičiće se na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je Međunarodna plivačka federacija (Fina) odbacila optužbe protiv nje za doping, rekao je danas advokat četvorostruke svetske šampionke.

-Dobili smo zvaničan dopis od Fine pre sat vremena i sve optužbe su odbačene. Jefimova može da se takmiči i neće biti kažnjena – rekao je advokat Artem Pacev za agenciju R-Sport.

Povezana vest:  Saopštenje Plivačkog kluba PROLETER posle izjava plivača

U periodu od 15. februara do 5. marta Jefimova je pet puta testirana i u četiri uzorka pronađen je meldonijum, supstanca koju je Svetska antidoping agencija (WADA) 1. januara stavila na listu zabranjenih.

Pozitivan je bio uzorak od 15. februara analiziran u Montrealu, kao i tri uzorka, uzeta 23. februara, 3. i 5. marta, koji su analizirani u Los Anđelesu. Uzorak, uzet 2. marta, a analiziran u Solt Lejk Sitiju, bio je negativan. Na osnovu toga Fina je ukinula suspenziju.

Povezana vest:  KAJAK, SP 2013, Četvercu izmakla medalja

-Svi smo srećni zbog Julije. Ona će se priključiti ekipi u Riju 1. ili 2. Avgusta – rekao je Pacev.

Meldonijum je postao svetski poznat početkom marta, kada je ruska teniserka Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru. Meldonijum se koristi kod bolesti srca i povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MAĐARSKA, Nađa Higl poslednja u trci na 200 metara prsno