U subotu, 27. maja 2017. počinje Omladinska liga Srbije. Prvo kolo ovog izuzetno važnog takmičenja za podmladak, čiji je organizator Veslački savez Srbije, biće održano na Regatnoj stazi Tikvara u Bačkoj Palanci. Ona je godinama poznato kao mesto okupljanja najboljih kajakaša i kanuista u našoj zemlji, a u subotu će imati i svoju veslačku premijeru. Iako su se po nekim podacima na jezeru Tikvara 50-tih godina prošlog veka održavale veslačke trke ovo će biti prvo takmičenje u ovom sportu u njegovoj novijoj istoriji.

– Tehnički organizator prvog kola Omladinske lige biće Kajakaški klub Tarket, jedan od najboljih kajakaških klubova u zemlji, koji je iznedrio brojne reprezentativce i na čijoj su se stazi do sada održavala najveća domaća kajakaška takmičenja. Predsednik ovog kluba je Boris Keber, bivši veslač koji je branio boje Partizana osamdesetih godina prošlog veka. Inače, prvo kolo Omladinske lige je godinama unazad bilo održavano u Beogradu, ali smo ove sezone morali da promenimo lokaciju zbog manjka termina na Regatnoj stazi na Savskom jezeru. Odlučili smo se za Bačku Palanku, kako zbog toga što smo dobili pomoć pri organizaciji od Tarketa, tako i zbog želje da i narednih godina jezero Tikvara bude domaćin veslačkih takmičenja. Uslovi na vodi su idealni za takmičenje. Staza je duga 1.000 metara, što je prava mera za najmlađe kategorije, a za subotnje takmičenje na njoj će biti instaliran Albano sistem – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

Povezana vest:  KAJAK, Milica Starović treća na svetu!

Na Regatnoj stazi Tikvara takmičiće se posade pionira i kadeta i to u disciplinama: skif, dubl skul, četverac skul, dvojac bez kormilara i četverac bez kormilar. Finala startuju u 13, 30 časova, a dva i po sata ranije biće održane kvalifikacije u konkurencijama u kojima je prijavljeno više od šest čamaca. Sastanak Regatnog odbora je u 10 č, a prijavljeno je 76 posada iz 11 srpskih klubova – Begeja 1883, Galeba, Grafičara, Danubiusa 1885, Zreneksa, Palića, Partizana, Save, Smedereva, Tamiša i Čuruga. Posle subotnjeg takmičenja održaće se još tri kola Omladinske lige Srbije – 17. juna u Čurugu, 26. avgusta na lokaciji koja će biti naknadno određena i 14. oktobra u Novom Sadu.

Povezana vest:  VESLANJE, Zlato za Ivu Obradović u skifu, bronza za laki četverac na Internacionalnoj regati u Italiji