Iva_Obradovic_nzVESLANJE, SP NOVI ZELAND

Iva Obradović šesta skifistkinja na svetu, dvojac bez kormilara deseti

 

U subotu, pretposlednjeg takmičarskog dana na Svetskom prvenstvu na Novom Zelendu, Iva Obradović je zauzela šesto mesto u finalu Svetskog prvenstva, dok su Nikola Stojić i Marko Marjanović, četvrtim mestom u malom finalu, obezbedili desetu poziciju u generalnom plasmanu Prvenstva.

Iva Obradović je, u izuzetno teškim i nepovoljnim vremenskim uslovima, koji je karakterisao jak bočni vetar, finalnu trku izveslala u vremenu 8:04,60, dok su Nikola Stojić i Marko Marjanović deonicu od dve hiljade metara u malom finalu izveslali u vremenu 6:42,87.

Nakon završetka današnjih trka zamolili smo Nebojšu Ilića, selektora veslačke reprezentacije Srbije, da nam da svoj komentar nastupa naših posada na ovom velikom takmčenju.

-Možemo da budemo zadovoljni onim što su posade veslačke reprezentacije Srbije pokazale na ovom Svetskom prvenstvu. Iva Obradović se plasirala u finale i uz malo više sportske sreće, ali i boljih vremenskih uslova, siguran sam da bi njen plasman bio još bolji i da bi bila jedna od kandidatkinja za osvajanje nekog od odličja. Međutim, šesto mesto, takođe, predstavlja veliki uspeh za našu mladu takmičarku, koja je sada korak bliže na putu ostvarenja cilja u ovom olimpijskom ciklusu, a to je plasman u finale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine i borba za jednu od olimpijskih medalja.

Povezana vest:  PLIVANJE, Ledecki oborila svetski rekord na 1.500 m slobodno

Vremenske prilike na jezeru Karapiru su i danas bile izuzetno nepovoljne i teške za veslanje.

-Iva Obradović je odlično veslala prvih hiljadu metara, ravnopravno se takmičeći sa svim skifistkinjama u finalnoj trci. Međutim, u narednoj deonici od 500 metara duvao je izuzetno jak bočni vetara, koji je stvarao znatne probleme svim posadama, koje su danas veslale na Karapiru. Iva se nije najbolje snašla na ovoj deonici, imala je velikih tehničkih problema i ispala je iz borbe za medalju.

Dvojac bez kormilara nije uspeo da se konsoliduje nakon polufinalne trke i nesrećno izgubljenog trećeg mesta koje je vodilo u finale, od strane posade Francuske, u poslednjim metrima trke.

Nikola Stojić i Marko Marjanović su, u prvoj polovini trke u finalu B, zauzimali sigurno drugo mesto. Međutim deonica od narednih 500 metara, koja je Ivu koštala medalje, bila je kobna i za naš dvojac. Nikola i Marko, takođe, nisu uspeli da na najbolji način odgovore izazovu izuzetno jakog bočnog vetra i na ovoj deonici padaju na četvrto mesto, na kome su i završili trku.

Povezana vest:  PLIVANJE, Vatanabe oborio svetski rekord na 200 prsno

-Takođe, želeo bih da istaknem da je Veslački savez Srbije, u cilju smanjenja trškova odlaska naše ekspedicije na Novi Zeland, odlučio da za Nikolu Stojića i Marka Marjanovića ne transportuje čamac iz Srbiji, već je nov čamac iznajmljen na Novom Zelandu. To se pokazalo kao loše rešenje, čamac nije bio adekvatan, što je posebno došlo do izražaja u lošim vremenskim uslova, koji su obeležili gotovo sve takmičarske dane na Prvenstvu. Međutim, Savez je bio prinuđen da donese takvu odluku, ali se nadam da ćemo u sledećoj sezoni biti u prilici da izbegnemo takve situacije i da će sve naše posade veslati u vrhunskim čamcima u kojima i treniraju. Na kraju, želeo bih da čestitam, pre svega, Ivi Obradović na ostvarenom uspehu, koju bi u normalnim, slobodan sam da kažem i regularnim uslovima za veslanje, sigurno bio još veći i verujem da bi se naša skifistkinja u Srbiju vratila okićena jednim od odličja. Ostaje mi zadovoljstvo što smo, nakon osvajanja medalje na Evropskom prvenstvu, imali posadu u finalu Svetskog prvenstva, čime srpsko veslanje nastavlja kontinutet dobrih rezultata i uspeha na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima.“ – zaključio je selektor Nebojša Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, BALKANSKI ŠAMPIONAT U TURSKOJ (10-11 SEPTEMBAR), Srbija sa 18 posada u Istanbulu

Finalne trke na jezeru Karapiro se nastavljaju u nedelju, nakon čega će uslediti ceremonija svečanog zatvaranja Prvenstva. U ponedeljak će biti održan Redovni godišnji kongres Svetske veslače federacije (FISA) u čijem radu će učestvovati Nebojša Jevremović, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije i član Evropskog veslačkog menadžment borda, i Nebojša Ilić, selektor naše veslačke reprezentacije. Po završetku Kongresa, naša delegacija kreće na skoro četrdesetočasovni put do Srbije, gde će uslediti sumiranje postignutih rezultata na kraju, još jedne, uspešne veslačke sezone.