Sezonu u kajaku, kao i u mnogim ostalim sportovima, obeležila je pandemija virusa korona zbog koje su trenirali u nešto drugačijim uslovima od onih na koje su navikli. Osim problema u samom trenažnom procesu, naši kajakaši do pred sam kraj standardne sezone nisu znali da li će ove godine uopšte biti takmičenja.

– Ovo je jedna teška sezona za sve sportiste jer nismo znali da li će biti takmičenja ili ne. Spremali smo se kao da će takmičenja biti i u poslednjem trenutku nam je javljeno da će ipak biti održan Svetski kup – naglasio je jedan od najiskunijih takmičara u našem timu, Nebojša Grujić.

– Trenirali smo jako ne znajući šta nas čeka zbog situacije u vezi sa koronom. Imali smo izbornu kontrolu u Bačkoj Palanci na osnovu koje je napravljen kriterijum za Svetski kup u Segedinu – objasnio je Anđelo Džombeta.

Povezana vest:  KAJAK, Dominacija Srba - šest medalja poslednjeg dana regate u Slovačkoj

Naši reprezentativci poslednje pripreme za učešće na Svetskom kupu u grupnim posadama odrađivali su u Beogradu. Jedna od posada koja je uveslavana jeste i mušku četverac na 500 metara u kojem će osim Grujića i Džombete veslati i Marko Novaković i Marko Dragosavljević.

– Imamo malo vremena za uveslavanje ovog četverca, mada sve pokazuje da čamac ide dobro, i da se mogu očekivati veliki rezultati od nas i mislim da ćemo dobro proći na tom Svetskom kupu – zadovoljan je pripremama Grujić.

– Na Adi Ciganliji smo se okupili kako bismo uvežbali i uveslali nove posade. Veslam četverac na 500 metara u čamcu sa iskusnim takmičarima koji imaju medalje sa velikih takmičenja. Čast mi je da veslam sa njima i mislim da ću naučiti nešto od njih – rekao je Džombeta.

Povezana vest:  KAJAK, Sestre Moldovan treće u K-2 na 200 m

Seniorski četverac na Adi Ciganliji trenirao je zajedno sa posadom četverca sastavljenog od mlađih seniora koji će se, takođe, takmičiti na Svetskom kupu jer pravila tog takmičenja, za razliku od Evropskih i prvenstava sveta, dozvoljavaju učešće dve posade u istoj disciplini iz jedne zemlje.

– Sparing partneri uvek dobro dođu. Možeš da proveriš kakav si ti u odnosu na konkurenciju i treneri mogu da uvide kako obe posade idu. Ti momci su spremni i dobro idu. Mi smo se pokazali kao superiorniji čamac. Ipak smo seniori, imamo mnogo više iskustva i svi ti treninzi sa njima su nam dobro došli – naglasio je Grujić.

Povezana vest:  Silađi u finalu EP na 100 prsno

S obzirom da je pripremnu sezonu obeležila neizvesnost i u vezi sa treningom, ali i u vezi sa održavanjem takmičenja, u Segedinu se očekuje jaka konkurencija.

– Voleo bih da bude dobra konkurencija. Kad se već spremamo i kad idemo na to takmičenje da se oprobamo sa najjačim sportistima u svetu. Mislim da vredimo i da smo kvalitetan četverac. Sa druge strane, na trci nikad ne možeš da znaš šta će se desiti i jedna mala greška te može koštati medalje. Za početak moj cilj je da uđemo u finale – otkrio je Grujić.

Svetski kup koji će se u Segedinu održati od 24. do 27. septembra okupiće više od 350 takmičara iz 33 zemlje.

PHOTO: Nebojša Radović / KSS