michael_phelpsPLIVANJE

 

Felps: Torpov povratak bi bio velika vest za plivanje

 

Vest da bi se nekadašnja australijska plivačka zvezda Jan Torp mogao vratiti sportu koji ga je učinio slavnim pobudila je zanimanje i najboljeg plivača današnjice i svih vremena Majkla Felpsa.

Najtrofejniji olimpijac u istoriji (14 zlatnih medalja) oduševljen je mogućnošću da će se uskoro u bazenu takmičiti protiv vlasnika devet olimpijskih odličja (pet zlata). Torp (28) je u novembru 2006. objavio povlačenje, a kao razlog je naveo manjak motivacije.

Povezana vest:  VESLANJE, Italija nova trenažna destinacija nakon Turske

Danas radi kao ambasador Svetskog ekonomskog foruma, ali sve više vremena ponovno provodi i u bazenu, što je povećalo nagađanja o njegovom povratku. Konačno, tu je mogućnost potvrdio i njegov menadžer Deje Flaskas.

-Povratak Jana Torpa plivanju bi bio velika vest za naš sport. Jan je ikona svetskog plivanja. Njegovo bi prisustvo povećala zanimanje za plivanje i donela uzbudljivost – rekao je Felps (25), koji je u Pekingu 2008. osvojio rekordnih osam zlatnih medalja.

Povezana vest:  VESLANJE, Ivana Filipović: Sazrela sam za Olimpijske igre

Upravo je Torp uoči tih Igara izrazio sumnju u Felpsov uspeh, ali posle Amerikančevog podviga, Australijanc mu se izvninuo i naklonio.

Četiri godine ranije u Atini dvojica plivača su vodila veliku bitku na 200 metara slobodno. Zlato je na kraju pripalo Torpu, a Felps se morao zadovoljiti bronzom budući da se ispred njega ugurao i Holanđanin Piter van den Hugenband.

Povezana vest:  PLIVANJE, Srbija bez finala u miks štafeti 4x100 slobodno