Predsednica sudijske komisije Kajakaškog saveza Srbije, Jovana Stanojević, izabrana je za tehničkog delegata Evropske kajakaške asocijacije za disciplinu kajak i kanu sprint. Imenovanje našeg stručnjaka na jednu od najvažnijih funkcija u evropskom kajaku bilo je očekivano s obzirom da Stanojević od 2019. godine vrši dužnost tehničkog delegata. Na toj poziciji Jovana Stanojević nasledila je legendarnu Holanđanku Eli Miler.

Velika mi je čast što sam izabrana za tehničkog delegata EKA za olimpijsku disciplinu kajak kanu sprint, ali je istovremeno i velika odgovornost jer nasleđujem Eli Miler koja je na toj poziciji provela pune 22 godine. Upravo je ona bila i moj mentor koja je sa mnom podelila svoje ogromno znanje i iskustvo„, naglasila je Stanojević.

Novi tehnički delegat EKA za sprint naglašava da je osim podrške Milerove, veoma važna i podrška kolega.

Povezana vest:  PLIVANJE, SP 2011, ŠANGAJ, Stjepanović i Šorak rekordno, Silađiju polufinale

Veliku zahvalnosti dugujem i Kajakaškom savezu Srbije, na čelu sa predsednikom Mirkom Nišovićem jer bez njih ne bih bila u prilici da nas predstavljam na međunarodnoj sportskoj sceni„, dodaje Jovana.

Evropska kajakaška asocijacija nadležna je za sva kontinentalna takmičenja, dok pozicija tehničkog delegata između ostalog podrazumeva da stručnim savetima osigura da su svi tehnički uslovi i standardi, a na koje se lokalni organizator obavezao ugovorom, ispoštovani i sprovedeni.

S obzirom da od kraja 2019. obavlja funkciju tehničkog delegata, Jovana je već deo priprema za ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje će se u junu održati u Duisburgu, a već su počeli planovi i za šampionat Evrope 2022. godine.

Ono što je novina za seniorski kontinentalni šampionat naredne godine jeste to što će kajak biti deo programa zajedničkog evropskog prvenstva za više sportova. Najveći izazov jeste uklopiti takmičenje u našem sportu u raspored sa još osam različitih sportova i na tome vredno radimo već godinu dana i to je samo jedan od izazova sa kojima se susrećem na ovoj poziciji. Planovi za ovogodišnje šampionate za seniore u Nemačkoj i juniore i mlađe seniore u Poljskoj već su napravljeni, ali na žalost zbog situacije sa koronom postoji mogućnost da ćemo morati da prilagodimo planove situaciji. Nadam se da se planovi neće drastično menjati„, naglašava Stanojević.

Povezana vest:  VESLANJE, REPREZENTACIJA SRBIJE OD PETKA U ZAGREU NA PRVOM MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U NOVOJ SEZONI

Osim pozicije tehničkog delegata za sprint u EKA, Jovana Stanojević je i član Upravnog odbora evropske kuće kajaka, ali i Upravnog odbora Međunarodne kajakaške federacije. Od 2011. godine aktivni je međunarodni sudija za sprint na svetskim i evropskim prvenstvima. Na Paralimpijskim igrama u Riju bila je direktor takmičenja, dok će ove godine u Tokiju suditi na Olimpijskim igrama.

Povezana vest:  VESLANJE, Dominacija domaćih takmičara na Beogradskoj internacionalnoj regati

Nama je velika čast što neko iz naših redova uživa veliki ugled u svetu kajaka i što je Jovana izabrana na mesto tehničkog delegata. Ja kao predsednik kao i ceo Kajakaški savez Srbije čestita Jovani na imenovanju na tu funkciju i želi joj da ponovi i nadmaši uspehe koje je postigla do sada kada je bila direktor takmičenja na Evropskom juniorskom šampionatu 2017. i seniorskom kontinentalnom prvenstvu 2018. godine koji su dobili najviše ocene„, nije krio oduševljenje predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.