Dosta uzbuđenja viđeno je na Savskom jezeru na Adi Ciganliji na Collagenfix Kupu Srbije. Za dva dana takmičenja 130 učesnika izveslalo je 80 trka u tri starosne kategorije (kadeti, juniori, seniori) na tri distance (1000, 200 i 500 metara).

Najviše pažnje privukla su tri finala u seniorskoj konkurenciji u olimpijskim disciplinama.

Najviše uzbuđenja viđeno je na trci seniora na 200 metara. Trijumfovao je Marko Novaković, ispred Marka Dragosavljevića, dok je treće mesto zauzeo Nebojša Grujić.

Trka na 200 metara u konkurenciji seniora osim prestiža osvajanja medalje, sa sobom je nosila i ulazak u konkurenciju za izazivača svetskom vicešampionu iz Segedina, Strahinji Stefanoviću. Naime, Stefanović je na poslednjem šampionatu sveta 2019. izborio kvotu za srpski kajak u K1-200, ali će kroz nacionalna izborna takmičenja biti odlučeno koji će od naših najboljih sprintera braniti boje Srbije u Tokiju.

Povezana vest:  VESLANJE, Rezultati koji ohrabruju

Sprintere predstojećeg četvrtka očekuje novo izborno takmičenje u Plovdivu, gde će trojica prvoplasiranih sa Kupa Srbije izaći na megdan Stefanoviću. Dvojica prvoplasiranih sa takozvanog “izbijanja” obezbediće mesto u nacionalnom timu koji će se takmičiti na Svetskom kupu u Segedinu.

U trci na 1000 metara trijumfovao je Bojan Zdelar. Drugo mesto zauzeo je Ervin Holpert, dok je treći kroz cilj prošao Vladimir Torubarov. Pobedom na Collagenfix Kupu Srbije, Bojan Zdelar izborio je šansu da brani boje Srbije na evropskim dokvalifikacijama za Olimpijske igre koje će se veslati 12. i 13. maja u Segedinu.

Povezana vest:  VESLANJE, EP ZA JUNIORE, KRUŠVICA, POLJSKA, 24-16. JUN, Dva finala i jedno polufinale

Bojan je pobedio i u trci na 500 metara, ispred Vladimira Torubarova i Branka Lagundžića.

U konkurenciji dama, Milica Novaković trijumfovala je i na 200 i na 500 metara. Na najkraćoj deonici Novaković je kroz cilj prošla ispred Biljane Relić i reprezentativke Turske, Lasme Lijepe, dok je na 500 metara pobedila Mariju Dostanić i Kristinu Bedeč.

Daleko važnije, pobedom na 500 metara Milica je stigla na korak do potvrde mesta u nacionalnom timu koje vodi u Tokio. Novaković i Marija Dostanić braniće boje Srbije na Svetskom kupu u Segedinu u K1-500. Ukoliko Dostanićeva bude imala bolji plasman od Milice, njih dve će veslati dodatno “izbijanje”, dok će u slučaju boljeg plasmana u Segedinu, Milica obezbediti kartu za Olimpijske igre.

Povezana vest:  VESLANJE, Crna Gora i Italija nove destinacije

U nedelju (25. aprila) na Adi Ciganliji veslaće se test trka na 400 metara, posle čega će naši kajakaši kajakašice učestvovati na Prvenstvu Srbije na 5000 metara.

Sve rezultate Collagenfix Kupa Srbije možete pronaći OVDE.

PHOTO: Nebojša Radović / KSS