Juče je održana pres konferencija kojom je najavljen početak 11.Svetskog prvenstva u ronjenju na dah, koje će se održati na bazenima sportsko rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“ u Beogradu, od 23. do 26. juna, a prisutnim predstavnicima medija obratili su se:

Predsednik Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i članica Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije – Božana Ostojić, pomoćnik ministra u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije – Darko Udovičić, direktor komisije CMAS za ronjenje na dah – Apostolos Belos, direktor komisije SOPAS za ronjenje na dah i međunarodni sudija – Milan Pavković i debitant na svetskim prvenstvima, reprezentativac Kine – Vilijam Džoj.

Posle velikog posla i napornih priprema, imamo izuzetno zadovoljstvo da vas obavestimo da ćemo imati 26 zemalja učesnica, iako neke zemlje nisu uspele da obezbede vizu. Pored toga, imaćemo i 140 sportista, što je rekord na svetskim prvenstvima, s obzirom da je ovo sport u ekspanziji i ranijih godina nije bio toliko razvijen. Uprkos svim problemima koje je napravila pandemija korona virusa, uspeli smo da dovedemo toliko zemalja i rekordan broj učesnika i vrlo smo zadovoljni zbog toga“ – istakla je Božana Ostojić.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MAĐARSKA, Nađa Higl lako do polufinala na 200 metara prsno

Okupljenima se obratio i pomoćnik ministra Darko udovičić:

„Drago mi je da sam sa vama danas ovde i što mogu da vam se obratim u ime Ministarstva omladine i sporta. Došli smo da podržimo ovu, za nas, važnu sportsku manifestaciju. Siguran sam da će Božana sa svojom ekipom iz Saveza organizacije podvodnih aktivnosti Srbije na najbolji način organizovati ovo takmičenje. Naše ministarstvo je i ranijih godina pomagalo aktivnosti ovog saveza i siguran sam da će ovako veliki sportski događaj doprineti boljem prestavljanju Beograda i naše zemlje u celini. Poželeo bih svim učesnicima ugodan boravak u našoj zemlji i da u fer i poštenom takmičenju daju maksimum i pobede najbolji“ – rekao je Udovičić.

Povezana vest:  PLIVANJE, Plivačka štafeta Srbije bez finala na 4 x 200 metara slobodno

Gospodin Belos je iskoristio priliku da se zahvali SOPAS-u i Ministarstvu omladine i sporta za saradnju i podršku u ime Svetske podvodne federacije. On je istakako da su obezbeđeni odlični uslovi za održavanje ovog takmičenja. Takođe, zahvalio se predstavnicima svih federacija, a posebno onima van evropskog kontinenta, što su uz velike napore u ovim nepovoljnim uslovima, došli u Beograd.

Milan Pavković, istakao je da očekuje napeto nadmetanje, s obzirom da ovom takmičenju prisustvuju najbolji svetski sportisti. Dodao je da su mnogi od njih već oborili razne rekorde u svojim zemljama i da očekuje da se takav trend nastavi i na ovom prvenstvu.

Povezana vest:  Mačković i Vasić bez problema do polufinala, četverac u C finalu

Novinarima se obratio i mladi ronilac iz kineske reprezentacije, Vilijam Džoj. Ovo je prvo pojavljivanje reprezentacije Kine na CMAS Svetskom prvenstvu. Džoj je rekao da mu je velika čast što je dobio priliku da se poajvi u Beogradu, i poželeo je svim sportistima uspeh u daljem toku takmičenja.

Reprezentaciju Srbije čini osam članova, od kojih je jedan i svetski rekorder (statička apnea) Branko Petrović i prema postignutim rezultatima do sada, naši reprezentativci se svrstavaju u red favorita za osvajanje medalja.

Takmičenje će biti održano u sledećim disciplinama:

Statička apnea, dinamička apnea sa perajima (bi-fin i mono-fin) i dinamička apnea bez peraja.