pss-mos-1PLIVANJE

Bokanić odgovorio Sebastijanu Higlu

 

Na adresu redakcije ATA Stars stiglo je zvanično saopštenje kancelarije PSS, odnosno predsednika PSS Slobodana Bokanića, povodom pisma Higl Sebastijana, brata i trenera plivačice Higl Nađe a objavljujemo ga u celosti.

 

Otvoreno pismo Plivačkog saveza Srbije

Povodom reakcije Sebastijana Higla, brata i trenera naše najbolje plivačice – Nađe Higl, dužnost mi je da se njemu i javnosti još jednom obratim i podsetim:

Izvinjavam se zbog nepreciznosti u prethodnom članku, kada sam rekao da su Nađini programi od strane PSS bili ispoštovani u 100% iznosu, jer je veći deo programa finansiran iz sredstava OKS. Sada se korigujem i izjavljujem da su izostale premije, nagrade, stanovi, automobili, jer je težište rada PSS na programima koji treba da donose nove rezultate, pa su zato ZAHTEVI njenog menadžmenta bili ispoštovani i PREKO 100%. U PSS postoji uredna prepiska i finansijska dokumentacija o svemu tome, ali mislim da bi bilo neumesno sada iznositi njihove iznose i strukturu, iako to nije tajna.

Plivački savez Srbije, kao institucija je odlučan u nameri da u oblasti plivanja uspostavi čvrst  i dugotrajan sistem u kojem će na prvom mestu biti plivači i struka, odnosno sitem  koji počiva na saradnji i odgovornosti. To znači da delom tog sistema treba da se smatramo svi, bez obzira da li smo svetski prvaci, ili tek početnici; da svi poznajemo i svoje obeveze, a ne samo prava, bez obzira što smo ih se prihvatili potpisivanjem ugovora o stipendiranju sa MOS,…  U  tom smislu  PSS ima punu podršku MOS i drugih institucija, prvenstveno jer je to jedini ispravan put i preduslov u procesu stvaranja vrhunskih sportista. Nađa, kao izuzetno dobro dete i dobra plivačica nije imala šansu da se formira u takvim uslovima i upravo je njen trnovit put do uspeha bio inspiracija za kreiranje takve nove politike PSS-a.

Zbog svega toga me iznenađuje nastup Sebastijana Higla uz upotrebu termina “animozitet“, pa dodajmo, ako već cela javnost zna da mu je u januaru 2010. bilo ponuđeno da bude savezni trener, pa je to odbio.

Iako je sistem finansiranja programa u 2011. nešto izmenjen, jer je težište sredstava za pripreme i takmičenja prebačeno na OKS, PSS će i dalje davati maksimalnu podršku Nađinim naporima da ostane na vrhu.

Povezana vest:  Srpski veslački tim u petak kreće za Lucern