Svetsko prvenstvo u veslanju, najveći sportski događaj ove godine u Srbiji, ali i najjvažnije veslačko takmičenje u svetu od Olimpijskih igara u Tokiju, počinje 3. i traje do 10. septembra u Beogradu na Adi Ciganliji.

Najveće zvezde svetskog veslanja su stigle u Beograd iz Australije, SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, Holandije, ukupno 1010 takmičara iz 71 zemlje. Oni će odmeriti snage na  „beogradskom moru“ i boriti se za svetske medalje, ali i kvalifikacione kvote za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Povezana vest:  Rekordan broj posada na prvenstvu Srbije u veslanju

Beograd i Ada Ciganlija su spremni, a više od 1600 učesnika (takmičara, trenera, tim menadžera i pratećeg osoblja) je svakodnevno na treninzima i pripremama na jezeru.

U beogradskom „Medija centru“ danas je održana konferencija za novinare povodom početka Svetskog prvenstva u veslanju 2023. Predstavnicima medija su se odbratili Zoran Jovanović, direktor preduzeća „SP u veslanju 2023.“, Dušan Kovačević, predsednik IO Veslačkog saveza Srbije i Marko Kešelj, državni sekretar Ministarstva sporta Srbije.

Povezana vest:  VESLANJE, SP HOLANDIJA 2014, Obradovićeva i Arsićeva u polufinalu

Srbiju će na SP u veslanju predstavljati Jovana Arsić i Nikolaj Pimenov u skifu, dvojac Martin Mačković – Miloš Vasić i dubl skul Aleksandar Beđik – Aleksandar Filipović.

Svetsko prvenstvo je ujedno i kvalifikaciono za OI u Parizu, pa će u skifu plasman obezbediti po 9 najuspešnijih u obe konkurencije, a u dvojcu i dubl skulu po 11 najboljih u obe konkurencije.

Svečano otvaranje SP u veslanju zakazano je za subotu, 2. septembar u 20.00 časova na Adi Ciganliji.

Povezana vest:  Stjepanović u polufinalu EP

Foto: Dušan Milenković/ATA Images