Nikola Stojic_januar_2011

PRED DRUGI SVETSKI KUP U VESLANJU (HAMBURG, 17-19. JUN 2011)

Dve posade Srbije u Hamburgu

 

Posle šestodnevnih priprema na Srebrnom jezeru veslačka reprezentacija Srbije je u sredu, 15. juna 2011, avionim iz Beograda preko Beča otputovala za Hamburg koji će od 17. do 19. juna 2011. biti domaćin Drugog Svetskog kupa ove godine. Za razliku od Svetskog kupa u Minhenu pre tri nedelje na kojem je Srbiju predstavljalo šest posada stručni štab naše veslačke reprezentacije na čelu sa selektorom Nebojšom Ilićem odlučio je da u Hamburg pošalje dve posade. Tako će nas u Hamburgu predstavljati dvojac Marko Marjanović, Nikola Stojić i četverac bez kormilara za lake veslače Nemanja Nešić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić.

Pred Svetski kup u Hamburgu razgovarali smo sa Nikolom Stojićem i Milošem Tomićem, članovima dvojca, odnosno četverca bez kormilara za lake veslače.

Nikola Stojić je naglasio da su pripreme na Srebrnom jezeru protekle u najboljem redu i da su na njima Marko Marjanović i on prvi put uvežbavali neke tehničke elemente zaveslaja.

Povezana vest:  Lacourt i Alshammar najbolji plivači Evrope, Vanja Udovičić najbolji vaterpolista

– Odlično smo radili a koliko je moguće u ovom trenutku maksimalno spremno dočekujemo nastup u Hamburgu. Zbog raznih okolnosti kasno smo seli u dvojac ove sezone, pa iako smo dugo zajedno bilo je nedovoljno vremena da se uigramo. Zbog toga smo imali malo truckav početak reprezentativne sezone ali čvrsto verujem da će kako vreme bude odmicalo biti sve bolje i bolje. Očekujemo u Hamburgu da napravimo iskorak u odnosu na Minhen kada smo bili osmi. Naravno, uvek nam je cilj bilo koja medalja, ali sam plasman će zavisiti od mnogo toga i teško je bilo šta prognozirati. I prošle sezone smo imali različite rezultate, pa se dešavalo da na jednom takmičenju osvojimo medalju, a već na sledećem budemo daleko od toga – kazao je Nikola Stojić i dodao – U Hamburgu će biti dovoljno jaka konkurencija. Po sadašnjim informacijama dolaze Poljaci koji su nas za 0,44 sekundi pobedili u B finalu Minhena, zatim Nemci koji su se tada plasirali u finale, Novozelanđani, aktuelni svetski prvaci u ovoj disciplini, nepredvidivi Kinezi, solidni Česi… Ne dolaze posade Velike Britanije koja je zbog straha od epidemije ešerihije koli otkazala nastup svojih veslača u Hamburgu. Sve u svemu iako ćemo učiniti sve da se u Hamburgu plasiramo što bolje osnovni cilj nam je da odveslamo što kvalitetnije. Uostalom, primarni cilj ove sezone nam je Svetsko prvenstvo na Bledu krajem avgusta jer će se na njemu vaditi viza za Olimpijske igre u Londonu 2012. Zbog toga sva takmičenja do tada, pa i Svetski kup u Hamburgu, biće u funkciji planeranog šampionata u Sloveniji.

Povezana vest:  VESLANJE, Beograd domaćin prve regate Svetskog kupa 2012.

Za razliku od dvojca Marko Marjanović, Nikola Stojić koji je dugo zajedno a koji je ove godine imao vatreno krštenje u Minhenu, četverac bez kormilara za lake veslače Nemanja Nešić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić imaće svoj debi na međunarodnoj sceni upravo u Hamburgu.

– U čamac smo seli prvi put u ovom sastavu pre desetak dana i još se uveslavamo. S tim u vezi smo definisali i cilj u Hamburgu. To je pre svega da odveslamo što bolje tehnički i taktički pored jake konkurencije kakva će zasigurno biti u Nemačkoj. Nama bi učešće u Hamburgu trebalo da posluži kao svojevrsno zagrevanje i smernica u daljem radu u pripremama za mnogo veće izazove koji slede – Svetski kup u Lucernu od 8. do 10. jula i posebno Svetsko prvenstvo na Bledu krajem avgusta. Do tada bi, nadam se, trebalo da se utegnemo i da se baš na Bledu pokažemo u najboljem svetlu – istakao je Miloš Tomić, koji je dugo u paru sa Nenadom Babovićem nastupao u lakom dvojcu – Zadovoljan sam pripremama na Srebrnom jezeru. Radili smo pakleno i za kratko vreme smo se dosta dobro uveslali. Ipak, ima još mnogo toga da uradimo kako bismo svi bili potpuno zadovoljni.

Povezana vest:  VESLANJE, SP ZA SENIORE DO 23 GODINE, Ivković: Fenomenalan rezultat Ivane Filipović