veslanje, juniori, nikola simovic, vuk matovic

EP ZA JUNIORE U VESLANJU (KRUŠEVICA, POLJSKA, 24-16. JUN 2011)

S sedam posada u Poljsku

 

U sredu, 22. juna 2011. ekspedicija juniorske veslačke reprezentacije Srbije je otputovala u poljsku Kruševicu koja će od 24. do 26. juna 2011. biti domaćin Prvog evropskog prvenstva za juniore (veslači i veslačice starosti 17 i 18 godina). Put Poljske otputovala su 33 člana naše veslačke reprezentacije. Na šampionatu Starog kontinenta Srbiju će predstavljati sedam posada – pet u muškoj i dve u ženskoj konkurenciji.

U muškoj konkurenciji Srbija će se nadmetati u disciplinama dvojac bez kormilara, četverac skul, četverac sa kormilarom, četverac bez kormilara i dubl skul, a u ženskoj skih i četverac skul.

Očekuje nas jedno izuzetno jako i zanimljivo takmičenje. U Poljsku stižu sve najbolje juniorske selekcije Evrope pa će konkurencija biti ogromna. Naš osnovni cilj jeste da se od sedam naših posada koje će se takmičiti u Kruševici njih tri plasira u finale. Nakon toga ciljali bismo jednu ili dve medalje. Sve preko toga bilo bi mnogo iznad naših očekivanja – kazao je selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije Dejan Guslov pred put u Poljsku – Ovo takmičenje je važno i sa apsketa toga da će se na njemu vaditi „viza“ za Svetsko prvenstvo za juniore u Itonu u Velikoj Britaniji od 4. do 7. avgusta. Za sada samo je naš dvojac bez kormilara Simović, Matović obezbedio učešće na planetarnom šampionatu a ostalima je prvenstvo u Poljskoj poslednja prilika da to učine. To u svakom slučaju predstavlja dodatan motiv da se svi u Poljskoj pokažu u najboljem svetlu. Osim već pomenutog dvojca Simović, Matović koji je u Poljskoj u najužem krugu posada koje će konkurisati za medalju, u Kruševici se više od ostalih očekuje i od četverca bez kormilara Jovičić, Marinkovski, Miladinović, Lekić. Ako pruže partiju na nivou svog kvaliteta možemo se nadati da se domognu i postolja.

Povezana vest:  VESLANJE, Stanojevic prvi na startnoj linij na Svetskom prvenstvu za seniore

Inače, u petak, 24. juna, je žreb grupa i ceremonija otvaranja. Dan kasnije, u subotu, 25. juna, na programu su kvalifikacije i repesaži, dok će se u nedelju, 26. juna, održati polufinala i finala.

Srbiju će na Prvom evropskom prvenstvu za juniore u Poljskoj predstavljati:

JUNIORI

Dvojac bez kormilara: Nikola Simović (Partizan), Vuk Matović (Partizan)

Četverac skul: Nikola Selakovič (Smederevo), Bojan Došljak (Partizan), Miljan Milošević (Partizan), Andrija Šljukić (Partizan)

Povezana vest:  VESLANJE, Kompletiran tim u Turskoj, „crnogorska" grupa u četvrtak u Titvu i Vrmcu

Četverac sa kormilarom: Dušan Veljković (Partizan), Luka Pejanović (Partizan), Nikola Krlović (Partizan), Ignjat Đorđević (Smederevo), kormilar Mateja Jošić (Partizan)

Treneri: Aleksandar Ivković i Ivan Brajtigam

Četverac bez kormilara: Dejan Jovičić (Crvena zvezda), Aleksandar Marinkovski (Crvena zvezda), Luka Miladinović (Crvena zvezda), Luka Lekić (Crvena zvezda)

Dubl skul: David Pap (Danubius 1885), Miloš Urukalo (Danubius 1885)

Povezana vest:  Potpisan Protokol o saradnji između Plivačkog saveza Srbije i R.Srpske

Treneri: Dušan Kovačević, Srđan Jovanović, Radivoj Mijatov

JUNIORKE

Skif: Zorica Mrđa (Čurug)

Treneri: Dušan Kovačević, Srđan Jovanović, Radivoj Mijatov

Četverac skul: Jelena Momirov (Begej 1883), Luna Ugrenović (Grafičar), Milica Lugonja (Grafičar), Nina Jovanović (Crvena zvezda)

Treneri: Lazo Pivač, Dušan Bunčić

U sastavu naše ekspedicije u Poljskoj su i selektor veslačke reperezentacije Srbije Nebojša Ilić, treneri reprezentacije Marko Veselinović i Vlada Milosavljević i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, inače član Evropskog borda Svetske veslačke federacije