vasic_ jagar_vukovic_djeric_na_SK_u_Lucernu

TREĆI SVETSKI KUP U VESLANJU (LUCERN, 8-10. JUL 2011)

Jedno finale u Lucernu

Četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković plasirao se u finale, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić u foto-finišu ostao bez plasmana među šest. – Dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević trijumfovao u C finalu

Srpska veslačka reprezentacija Srbije imaće jednog predstavnika u borbi za medalje na Trećem svetskom kupu u Lucernu, poslednjem ove godine. Od tri naše posade koje su u subotu, 9. jula, drugog dana SK, učestvovale u polufinalima jedna se domogla finala dok će se preostale dve boriti u B finalima za plasman od sedmog do 12. mesta. Finala i B finala su na programu u nedelju, 10. jula, a program počinje od 9 časova.

Četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković u drugoj polufinalnoj trci ove discipline osvojio je drugo mesto u vremenu 5:58.90 i tako se plasirao među najboljih šest svetskih selekcija. U ovoj trci trijumfovala je posada Nemačke 1 (5:58.01), a treće mesto, koje je takođe donosilo plasman u finale, pripalo je Novom Zelandu (6:01.27). U prvoj polufinalnoj trci prva tri mesta pripala su posadama Velike Britanije, Grčke i SAD1. Tako će se u nedeljnom finalu za medalje boriti Srbija, Nemačka 1, Novi Zeland, Velika Britanija, Grčka i SAD1.

Povezana vest:  Sinhrono plivanje - idealna podrška odrastanju devojčica

Samo 10 stotinki je nedostalo četvercu bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić da ponovi uspeh sa Drugog svetskog kupa u Hamburgu i da se plasira u finale. U izuzetno zanimljivoj i dramatičnoj prvoj polufinalnoj trci naša posada je u foto-finišu ispustila mesto koje je vodilo među šest najobljih i na kraju trku završila kao četvrta u vremenu 6:02.95 pa će se u nedelju boriti u B finalu. Prva tri mesta osvojile su posade Velike Britanije (6:01.42), Australije (6:02.80) i Južnoafričke Republike (6:02.85). U nedeljnom B finalu pored našeg četverca bez kormilara za lake veslače učestvovaće i posade Kanade, Francuske, Češke, Poljske i Nemačke.

Iva Obradović nije uspela da se domogne finala u disciplini skif. Naša veslačica je bila šesta u drugoj polufinalnoj trci s vremenom 8:04.72. Prva tri mesta i karte za finale osvojile su posade Češke (7:42.49), Novog Zelanda (7:45.72) i Azerbejdžana (7:49.85). U nedeljnom B finalu pored naše Ive Obradović takmičiće se i čamci Litvanije, Danske, Rusije, Nemačke 2 i Estonije.

Povezana vest:  PLIVANJE, BALKANIJADA 2011 BANJA LUKA, Odlična uvertira pred Evropski juniorski šampionat u Beogradu

Novoformirani dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević pobedio je u C finalu ove dsicipline s vremenom 6:23.24 pa je Svetski kup u Lucernu završio na 13. mestu. U D finalu discipline dvojac bez kormilara naše posade Aleksandar Filipović, Jovan Popović te Nikola Stojić, Goran Todorović zauzele su treće (6:48.02), odnosno šesto mesto (7:05.68).

Četverac bez kormilara je samim plasmanom u finale ostvario veliki uspeh. Iako mlad sastav pokazao je da polako ali sigurno ulazi u formu. Popravili su utisak sa Svetskog kupa u Minhenu a odveslali su izuzetno kvalitetno što nam daje za pravo da se nadamo da mogu bolje nego li prošle godine. Četverac bez kormilara za lake veslače je u jednoj od najzanimljivijih trka dana izgubio plasman u finala u poslednjih desetak metara ali možemo da budemo zadovoljni i njihovim nastupom u polufinalu i prethodnim trkama tim pre što se radi o posadi koja je nedavno oformljena. Ni Iva Obradović nije uspela da se domogne najboljih šest ali i od nje i od lakog četverca očekujemo da sutra u B finalu odveslaju rezulat oko olimpijske norme što nam je u ovom trenutku najbitnije. Drugog dana istakao se dubl skul koji je trijumfovao u C finalu i tako takmičenje završio kao 13. To je odličan rezultat pogotovo ako se zna da je dubl skul jedna od tri posade koja je formirana pre desetak dana. Pored njih to su i dve posade dvojaca bez kormilara koji u D finalu nisu uspeli da ponove rezultat s otvaranja ovog Svetskog kupa. To i ne čudi s obzirom da su po jedan član u obe posade nedavno došli iz Amerike i da se očigledno još nisu aklimatizovali – sumirao je nastup sprske veslakče reprezentacije Nebojša Ilić drugog dana Svetskog kupa u Lucernu.

Povezana vest:  PLIVANJE, Stjepanović osvojio dve medalje i isplivao olimpijsku normu

Rezultati sa Svetskog kupa u Lucernu se boduju za svetsku rang listu. Tako će pobednik dobiti osam bodova, drugi šest, treći pet, četvrti četiri, peti tri, šesti dva i sedmi jedan.