dvojac_bez_kormilara_bg_2012

SVETSKI VESLAČKI KUP U BEOGRADU (3-6. MAJ)
Popović i Beđik šesti na Svetskom kupu
 
U jedinom finalu u kojem je učestvovao domaćin na Prvom Svetskom kupu na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) u Beogradu (Iva Obradović se plasirala u finale ali nije veslala zbog lakše povrede) srpski dvojac bez kormilara Jovan Popvić, Nenad Beđik je osvojio šesto mesto s vremenom 6:42.65. Naš čamac je silovito krenuo u bitku za medalju, ali je posle 1.000 metara počeo da posustaje tako da je kroz cilj prošao poslednji. Zlato je osvojio čamac Nemačke1 (6:26.45), srebro Velike Britanije1 (6:27.03), a bronzu Grčke1 (6:28.05). Peta je bila posada Holandije2 (6:36.58), a pretposlednja Češke2 (/6:39.45).
– U želji da što više pokaže u finalu, i zbog toga što je nastupao pred domaćom publikom, naš dvojac je krenuo prejako. U strahovitom ritmu bio je u trci sve do polovine staze i ravnopravno se borio za treće mesto sa Britancima. Međutim, od 1.000-tog metra je počeo da gubi ritam i na kraju je završio trku kao šesti. Bez obzira na to samim plasmanom u finale ostvario je odličan rezultat, a još jednom se pokazalo da na svetskim kupovima ekipe koje preskoče repesaž su u velikoj prednosti u finalu. Popović i Beđik su imali trku više u odnosu na osvajače medalje i to se itekako osetilo u borbi za medalju – kazao je selektor srpske veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
U B finalu discipline četverac bez kormilara naša posada u sastavu Radoje Đerić, Nikola Stojić, Goran Jagar, Miljan Vuković s vremenom 6:02.26 prošla je kroz cilj kao šesta pa je Svetski kup završila na 12. mestu od 16 prijavljenih posada. U utešnom finalu prvo mesto osvojio je čamac Rumunije (5:57.79), drugo Rusije (5:58.76), treće Nemačke (5:59.40), četvrto Italije1 (6:00.16), a peto Novog Zelanda (6:01.00).
– Gledajući sve ukupno ne možemo da budemo zadovoljni nastupom na Svetskom kupu. Kiksnuli smo na Adi Ciganliji i to je očigledno. Osim polufinalne trke u svim ostalim nismo bili na nivou koji smo ostvarili na treninzima. Za razliku od regate u Pijedaluku gde smo, u nešto drugačijoj konkurenciji, osvojili srebro ovde na Adi su nas pobedile neke posade koje smo tamo savladali. U tom smislu ovde su nas iznenadili Česi, Rusi i Rumuni ispred kojih smo bili ispred u PIjedaluku. Doduše, oni su verovatno na drugom nivou treninga jer će učestvovati na olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu. Sve u svemu iako nismo zabeležili rezultat kojem smo se nadali nastavljamo da razmišljamo pozitivno i da se još većim žarom pripremamo za Olimpijske igre u Londonu koje su nam glavni cilj u ovoj sezoni – ocenio je Radoje Đerić nastup teškog četverca u Beogradu.
Kada je reč o teškom četvercu Nebojša Ilić je kazao da se u Beogradu i definitivno pokazalo da ovaj raspored veslača u čamcu ne funkcioniše:
– Svetski kupovi i služe za to da se probaju sve kombinacije. Četverac sa ovim rasporedom je ostvario dobar rezultat u Pijedaluku ali je u Beogradu podbacio i bio iza nekih posada od kojih je bio bolji u Italiji.
U B finalu ženskog skifa Ivana Filipović je sa vremenom 7:53.33 zauzela peto mesto pa je svoj debi na svetskim kupovima završila na 11. mestu u jakoj konkurenciji 16 skifašica od kojih su bile neke od najboljih veslačica u ovoj discipline na svetu. Prvo mesto u B finalu zauzeo je čamac Litvanije (7:40.35), drugo Norveške (7:43.05), treće Estonije (7:44.96), četvrto Velike Britanije (7:45.70), a šesto Ukrajine (7:53.33).
– Zadovoljna sam svojim nastupom na Svetskom kupu u Beogradu. Svaku trku sam odveslala maksimalno skoncentrisano pa i ovu poslednju u B finalu. Osvojila sam 11. mesto i to je otprilike realan moj domet u ovom trenutku. Da sam imala možda malo više sreće u polufinalu sa stazom možda bih otišla i stepenik više ali… – kazala je Ivana Filipović koja, s obzirom na odluku stručnog štaba da nas u skifu u Lucernu predstavlja Iva Obradović, neće učestvovati na olimpijskim kvalifikacijama kroz tri nedelje – U dogovoru s trenerima nastaviću da treniram sve do septembra kada se vraćam u Ameriku gde mi je ostala još jedna godina na koledžu. Zbog toga neću učestvovati ni na Evropskom prvenstvu. Dalje planove praviću posle završetka studija.
Nebojša Ilić je prokomentarisao nastup naše reprezentacije u Beogradu:
– Sa dva finala možemo da budemo umereno zadovoljni. U izuzetno jakoj konkurenciji moglo je da bude bolje, ali je moglo da bude i gore. Iva je sigurno mogla do medalje ali nismo želeli da rizikujemo pošto nas za 20-tak dana očekuju olimpijske kvalifikacije u Lucernu za koje smo na ovom svetskom kupu rešili neke dileme. Tako će se u Švajcarskoj za olimijsku “vizu” boriti Obradovićeva u ženskom skifu, Vasić ili Marjanović u muškom skifu, dok će Babović, Tomić, Nešić i Stanojević nastupiti ili u lakom četvercu ili će dvojca od njih četvorice veslati u dubl skulu. Odluku oko konačnog sastava za Lucern moramo da donesemo do sutra, jer je to poslednji termin da pošaljemo spisak učesnika – kazao je na kraju Ilić.
Desetka za organizaciju
Posle pet napornih, u isto vreme i lepih dana, Svetski kup u Beogradu završen je u nedelju, 6. maja 2012. Ada Ciglanlija, Beograd i Srbija su po svemu prikazanom položili ispit iz organizacije sa čistom desetkom, o čemu najbolje svedoče najviše ocene od svih učesnika.
– Najbolji dokaz da je sve bilo na najvišem nivou jeste da su svi timovi apostrofirali da su srećni što su boravili ovde. Posebno nam je drago da su najviše oduševljeni oni koji su prvi put na Adi Ciganliji. Nisu ostali ravnodušni kvalitetom staze i vrhunskim uslovima za veslanje na njoj, kao i smeštajem, transportom, ljubaznošću organizatora… Siguran sam da će nam ovaj Svetski kup biti najbolja preporuka da u septembru u Varezeu, na Kongresu Evropske veslačke federacije, čiji su predstavnici bili u Beogradu, dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva 2014. za koje smo se odavno kandidovali – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

 

Povezana vest:  VESLANJE SVETSKI KUP, Sutra počinje Svetski kup u Lucernu