cetverac sa kormilarom_amsterdam

VESLANJE

SP ZA SENIORE DO 23 GODINE

Četverac sa kormilarom cilja medalju

U subotu, 23. jula, četverac sa kormilarom vesla u finalu, ženski skih Ivana Filipović u polufinalu, a četverac skul za lake veslače u C finalu

Posle dana odmora na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine veslačku reprezentaciju Srbije u subotu, 23. jula, očekuju novi izazovi. Svakako najveći će imati četverac sa kormilarom Veselin Savić, Jovan Jovanović, Igor Lucić, Luka Đorđević (kormilar Mateja Jošić) koji će od 11,12 časova veslati u finalu ove discipline. S obzirom na rezultat iz kvalifikacija naš četverac je istakao kandidaturu za visok plasman. Konkurenti za medalju biće mu posade Nemačke, Francuske, SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda, a naši momci će veslati u četvrtoj stazi.

Veslač iz ove posade koji sigurno zna kako se osvajaju medalje jeste Luka Đorđević. Bivši svetski juniorski prvak ove sezone je dokazao da je u izvanrednoj formi. Sa osmercem Berklija je krajem maja osvojio zlato na Otvorenom prvenstvu Amerike, a u istom čamcu trijumfovao je i nedavno na čuvenoj internacionalnoj regati u Henliju.

Povezana vest:  Milorad Čavić: Ne znam kako, ali moram brže od 51 sekunde

– Svaka trka je priča za sebe i to što smo u kvalifikacijama ostvarili drugi rezultat ne mora ništa da znači. U svakom slučaju maksimalno spremno dočekujemo subotnje finale sa čvrstom željom da osvojimo zlato. Svi smo odlučni u nameri da damo 120 odsto svojih mogućnosti. Pitanje je samo u kakvom su stanju ostale posade. Kvalifikacije su jedno, a finale nešto sasvim drugo. Ko bude bio najsvežiji i ko odvesla taktički i tehnički besprekorno može da se nada postolju. U kvalifikacijama smo imali loš start, a nadam se da se to neće ponoviti u finalu. Takođe, i finiš bi mogao da nam bude bolji. Za sada smo pokazali da smo najači sredinom trke, a ako poboljšamo start i finiš možemo da se nadamo najboljem – istakao je Luka Đorđević.

Povezana vest:  VESLANJE, Marjanović ostao u trci za London, dubl skul ispao

Po njegovom mišljenju finale će biti ujednačeno, a može da ga odluči i uveslanost posada.

– Mi smo u ovom sastavu nepunih mesec dana, ali smo uprkos tome pokazali kvalitet za visok plasman. S Igorom Lucićem se poznajem u dušu jer zajedno veslamo dugo i u njega imam bezgranično poverenje. I sa ostatkom tima smo brzo stvorili hemiju koja je jedan od bitnijih preduslova za uspeh. U svakom slučaju očekuje nas jedna izuzetno teška i neizvesna trka. Pored odličnih Nemaca i posade Francuske, Novog Zelanda, SAD, Velike Britanije su jake i zaista sitnice će odlučiti pobednika – kazao je Đorđević.

ivana_filipovicSamim plasmanom u polufinale skifa Ivana Filipović ostvarila odličan rezultat. Da li će otići i korak dalje videćemo u subotu kada su na programu polufinala u ovoj disciplini jula (10,48 č i 15,24 č). Za plasman u finale u dve polufinalne trke pored Srbije boriće se i čamci Nemačke, Azerbejdžana, Litvanije, Estonije, Mađarske, Ukrajine, Australije, Danske, Holandije, Republike Irske i Grčke.

Povezana vest:  Lenđer u polufinalu, Šorak postavio rekord na 400 metara

– Prva trka na svim takmičenjima je najteža jer se na njoj probija led. Zadovoljna sam kako sam startovala na šampionatu. Direktno sam se plasirala u polufinale i tako „kupila“ sebi dan odmora koji mi mnogo znači. Sve u svemu ako uspem da odveslam svoj trenutni maksimum imaću šanse da se nađem među šest najboljih posada na svetu – rekla je Ivana Filipović.

Četverac skul za lake veslače Dasti Ferčec, Tihomir Pavlović, Nemanja Delić, Miloš Milosavljević će u subotu, 23. jula (13,12 č) veslati u C finalu u kojem će mu protivnici biti posade Norveške i SAD.