vasic_ jagar_vukovic_djeric_na_SK_u_Lucernu

VESLANJE

SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Sve naše posade u nedelju u kvalifikacijama

Na Bledu (Slovenija) u nedelju, 28. avgusta 2011, počinje Svetsko veslačko prvenstvo za seniore koje će trajati do nedelje, 4. septembra, i na kojem će se za medalje u osam disciplina u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji i „vize“ za Olimpijske igre u Londonu dogodine boriti 68 zemalja sa ukupno 455 posada i 1213 takmičara. Srbiju će predstavljati pet posada – četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić, dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević, dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović i ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović.

Sve naše posade startuju u kvalifikacijama u nedelju, a prvi će na stazu izaći dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević koji će od 9,54 č u drugoj kvalifikacionoj grupi ove discipline veslati u šestoj stazi protiv posada Rusije, Francuske, Češke, Argentine i Slovenije. Pobednik ide direktno u polufinale dok će ostali čamci u repesaž. U ovoj disciplini su prijavljene 22 posade.

Povezana vest:  KAJAK/KANU SP SEGEDIN, Četverac u finalu, dvojac u B, Molnar u C finalu

Odmah nakon kvalifikacija u ovoj disciplini na redu su kvalifikacije u četvercu bez kormilara za lake veslače (prijavljene 24 posade). Naša posada Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić od 10,30 ćasova veslaće u šestoj stazi četvrte kvalifikacione grupe, a protivnici će joj biti čamci Japana, Danske, Nemačke, Indije i Argentine. Samo pobednik ide direktno među 12 najboljih dok će ostali u repesaž.

Novoformirani dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović svoje učešće na Bledu počeće u 12,42 časova. U trećoj kvalifikacionoj grupi ove discipline (24 posade) u kojoj će veslati u drugoj stazi za jedno mesto koje direktno vodi u polufinale (ostali idu u repesaž) boriće se sa posadama SAD, Italije, Hrvatske, Argentine i Grčke.

Takođe novoformirana posada srpske reprezentacije dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović od 13,06 časova u trećoj kvalifikacionoj grupi ove disicipline u petoj stazi veslaće protiv čamaca Češke, Švajcarske, Republike Irske i Poljske za jedno od prva dva mesta koja vode u polufinale. U ovoj disciplini prijavljeno je 19 posada.

Povezana vest:  SP BARSELONA 2013, Počinje prvo Svetsko prvenstvo bez Majka Felpsa

Naposletku na stazu izlazi i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković. U ovoj disciplini su prijavljene 22 poseda a naš čamac je drugoj stazi druge kvalifikacione grupe u kojoj će od 15,36 časova veslati sa posadama Irana, Rusije, Nemačke, Kanade i Rumunije za jedno mesto koje vodi direktno u polufinale (ostali idu u repesaž).

– Sve posade su na pripremama ispunile postavljene zadatke. Osim nekih uobičajenih problema kao što su manje prehlade, toko priprema su nas na sreću zaobišle povrede i maksimalno spremno očekujemo start šampionata. Prevashodan cilj na Bledu jeste ispunjenje olimpijskih normi a ne bih želeo da licitiram koja od naših posada ima najveće šanse za to. U svakom slučaju što više to bolje a već posle kvalifikacionih trka imaćemo jasniju sliku o tome ko je najbliži Londonu. U svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike podeliće se po 11 olimpijskih „viza“ a u ženskom dubl skulu osam. U petak je obavljen žreb koji nama u suštini ništa ne znači. Na našim posadama je da se u kvalifikacijama pokažu u najboljem svetlu i da pre svega odveslaju svoj trenutni maksimum – kazao je uoči početka šampionata selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić kome će u vođenju reprezentacije na Bledu pomagati i Dejan Guslov i Oleksandr Fedotov.

Povezana vest:  Felpsov menadžer: Majkl nije prekršio pravilo

Bez obzira na rezultate u nedeljnim kvalifikacijama za sve naše posade u ponedeljak će imati slobodan dan. U muškom dubl skulu, četvercu bez kormilara za lake veslače, dvojcu bez kormilara i ženskom dublskulu  repesaži su na programu u utorak, a polufinala u sredu. U četvercu bez kormilara „popravni“ je u sredu, a polufinale tek u petak.