Cetverac_bez_kormilara_Radoje_Djeric_Milos_Vasic_Goran_Jagar_Miljan_Vukovic

VESLANJE, SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Laki četverac 12. na svetu

 

Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić nije uspeo da na Svetskom prvenstvu na Bledu (Slovenija) izvadi olimpijsku „vizu“ za Igre u Londonu dogodine. U neizvesnom i uzbudljivom B finalu ove discipline, u kojem je razlika između prvog i poslednjeg bila samo 1.74 sekundi, naš laki četverac je s vremenom 6:03.82 zauzeo šesto mesto i tako za samo 59 stotinki ostao kratak za normu za najveću sportsku smotru (uz učesnike finala i pet prvoplasiranih u B finalu obezbedili plasman na OI 2012). Prvih pet mesta osvojile su posade Poljske (6:02.08), Češke (6:02.54), Nemačke (6:02.98), Francuske (6:03.01) i Južnoafričke Republike (6:02.23).

Od samog početka trke Tomić, Babović, Stanojević i Nešić su bili na trećem mestu. Tu poziciju su držali sve do 1.500-tog metra kada su pali na četvrto mesto. U poslednjih 500 metara prvo ih je pretekla Francuska, a onda i Južnoafrička Republika koja je u foto-finišu odnela peto mesto, poslednje koje je vodilo u London.

– Svakako da je četverac bez kormilara za lake veslače u rezultatskom smislu imao loš dan. Jedno mesto ga je delilo od plasmana na Olimpijske igre u Londonu i zbog te činjenice smo posebno razočarani. Naši momci su imali „vizu“ za London u rukama sve do samog finiša kada su je izgubili od Južnoafrikanaca. U trci kao što je bila ova današnja u kojoj su sve posade bile izjednačene za pozitivan ishod je bila neophodna i sreća koju naš čamac definitivno nije imao – kazao je s lica mesta selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  Prvog dana EP u plivanju nastupa ceo srpski tim

Dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović Nešić je u polufinalu ove discipline zauzeo šesto mesto s vremenom 7:45.43, pa će u subotu, 3. septembra, od 10,03 časova veslati u B finalu iz kojeg će pet najboljih posada izvaditi „vize“ za Olimpijske igre u Londonu dogodine. U našoj polufinalnoj trci prva tri mesta i „vizu“ za finale osvojile su posade Novog Zelanda (6:28.65), Italije (6:34.42) i Grčke (6:34.73), dok su četvrto i peto mesto pripali Australiji (6:36.95) i Holandiji (7:24.46) koje će, poput Srbije, veslati u B finalu. Iz prve polufinale trke u finale su se plasirale posade Velike Britanije (6:31.66), Kanade (6:35.97) i Nemačke (6:36.82), dok će u B finale čamci SAD (6:41.13), Mađarske (6:54.52) i Francuske (7:01.13). Finale je na programu u subotu, od 12,52 časova, dok je B finale istog dana u 10,03 časova.

– Dvojac bez kormilara praktično nije ni veslao polufinalnu trku. Pored toga što smo se dogovorili da odvesla taktičku trku i da se maksimalno prištedi za sutrašnji izazov dvojac je oko 200-tog metra zadesio i peh pošto je Popoviću pukao deo vesla, tako da je do kraja mogo samo da mirno privede trku kraju. U subotu ga očekuje B finale i svi se iskreno nadamo da će pre svega odvslati jednu kvalitetnu trku a ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno za olimpijsku normu – istakao je Ilić.

Povezana vest:  PLIVANJE, Plivačka štafeta Srbije bez finala na 4 x 200 metara slobodno

Ni ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović nije uspeo da se domogne finala ove discipline pošto je u polufinalu zauzeo četvrto mesto s vremenom 7:06.45, pa će, u subotu, od 10,13 časova veslati u B finalu iz kojeg će dve najbolje posade izvaditi „vize“ za Olimpijske igre u Londonu dogodine. U našoj polufinalnoj trci prva tri mesta i „vizu“ za finale osvojile su posade Velike Britanije (6:59.72), Novog Zelanda (7:01.52) i Češke (7:03.69), dok su peto i šesto mesto pripali Kini (7:07.97) i Republici Irskoj (7:25.28) koje će, poput Srbije, veslati u B finalu. Iz prve polufinale u finale su se plasirale posade Australije 6:57.27), Ukrajine (7:00.72) i Poljske (7:02.28), dok će u B finale čamci Nemačke (7:04.00), SAD (7:07.10) i Finske (7:14.23). Finale je na programu u subotu, od 13,06 časova, dok je B finale istog dana u 10,13 časova.

– Iva i Ivana su po dogovoru odveslale maksimalnu trku u nameri da se plasiraju u finale i tako već danas pokušaju da osvoje olimpijsku „vizu“. Nažalost, nisu uspele u tome iako su ponovo bile na visini zadatka. U B finalu ih očekuje izuzetno težak posao pošto samo prva dva mesta vode u London, a najveće konkurente imaće u posadama Nemačke, SAD i Kine – ocenio je Ilić.

Povezana vest:  DRUGI SVETSKI KUP U VESLANJU (HAMBURG, 17-19. JUN 2011), Srpske posade spremne za start

U petak, u popodnevnom delu programa, nastupa i dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević koji vesla u C finalu za plasman od 13. do 18. mesta. Pored naše posade u ovoj trci veslaće i čamci Letonije, Rusije, Poljske, Italije i SAD.

Sedmog dana planetarnog šampionata na stazu će, pored dvojca bez kormilara i žesnkog dubl skula, izaći još jedna srpska posada. Četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar će od 10,33 časova veslati u prvom polufinalu ove disicipline u kojem će mu protivnici za jedno od prva tri mesta koja vode u finale (ostala tri čamca idu u B finale) biti posade SAD, Velike Britanije, Belorusije, Češke i Holandije. U drugom polufinalu sastaće se čamci Australije, Novog Zelanda, Italije, Kanade, Nemačke i Grčke. Naš teški četverac samim plasmanom među 12 napravio je sjajan rezultat i tako došao na korak od olimpijskih igara u Londonu dogodine na koje ide 11 prvih čamaca (učesnici finala i pet prvih u B finalu).

U svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike prvih 11 će se plasirati na olimpijske igre dogodine, dok će se u ženskom dubl skulu podeliti osam „viza“ za London.