muski dubl skulPlovdiv

VESLANJE

EVROPSKO PRVENSTVO U PLOVDIVU (16-18. SEPTEMBAR)

Šest posada – pet finala

I drugi dan Evropskog veslačkog prvenstva u Plovdivu (Bugarska) bio je odličan za srpsku reprezentaciju. Od četiri posade koje su nastupile u subotu, 17. septembra, tri su izborile plasman u finale tako da će naša zemlja u nedelju, 18. septembra, u borbama za medalje imati čak pet posada, od ukupno šest koje nas predstavljaju na poslednjem velikom veslačkom takmičenju ove godine. Odličnu uvertiru u subotu napravio je dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović koji je u drugoj polufinalnoj grupi s vremenom 6:41.61 zauzeo drugo mesto i tako se plasirao među šest najboljih evropskih posada u ovoj disciplini.

Prva je kroz cilj prošla Grčka (6:38.26), a treća Poljska (6:44.80) i ove dve posade će, uz Srbiju, u nedelju od 11,18 časova učestvovati u velikom finalu. Četvrto, peto i šesto mesto pripali su Mađarskoj (6:51.55), Rusiji (6:52.73) i Španiji (7:04.85) pa će se boriti u B finalu. Iz prvog polufinala plasman među šest najboljih ostvarile su Italija (6:37.94), Rumunija (6:40.69) i Belorusija (6:41.64).

Nakon loše trke u kvalifikacijama muški dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević je zablistao u repesažu. S vremenom 6:33.42 zauzeo je drugo mesto u drugoj grupi repesaža i tako se plasirao u finale koje je na programu u nedelju od 11,48. Prvo mesto i plasman u finale u ovoj grupi ostvarila je Italija (6:32.69), dok će treća Estonija (6:38.98), četvrta Danska (6:47.72) i peta Belorusija (7:52,04) u B finale. Iz prve grupe repesaža u finale su se plasirale posade Ukrajine (6:32.95) i Velike Britanije (6:36.34), dok su direktno iz kvalifikacija to učinile Rusija i Litvanija.

Povezana vest:  VESLANJE, Vasić zauzeo peto mesto u skifu na Svetskom kupu u Beogradu

Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić je superiorno došao do finala. U drugoj grupi repesaža naš čamac je trijumfovao s vremenom 6:16.49 i tako se sa drugoplasiranom Španijom (6:17.78), trećeplasiranom Rusijom (6:18.73) i četvrtoplasiranom Mađarskom (6:19.59),  plasirao među najboljih šest evropskih posada. Peto i šesto mesto zauzeli su čamci Portugalije (6:19,67) i Belorusije (6:44.07) pa će veslati u B finalu. U ovoj disciplini direktan plasman u finale, koje je na programu u nedelju od 14,03 časova ostvarile su posade Češke i Italije.

Od napih posada jedino će četverac skul Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov veslati u B finalu. U repesažu ove discipline naša posada je s vremenom 6:10.83 zauzela šesto mesto. Prva četiri mesta u repesažu i plasman u finale ostvarile su posade Estonije (5:53.39), Poljske (5:56.78), Italije (5:57.88) i Ukrajine (5:58.02), dok će petoplasirana Slovenija (6:0131), poput Srbije, veslati u B finalu.

– Možemo da budemo prezadovoljni nastupom naših posada i drugog dana Evropskog prvenstva. Od četiri čamaca tri su uspela da se plasiraju u finale tako da ćemo u borbama za medalje na šampionatu Starog kontinenta imati čak pet posada. Četverac za lake veslače je bio favorit u repesažu i tu ulogu je opravdao u samoj trci. Bez većih problema je osvojio prvo mesto i tako se plasirao među šest najboljih posada. Za razliku od ovog čamca dvojac bez kormilara i dubl skul su imali veoma teške trke u kojima su posle mnogo prolivenog znoja upeli da overe „vizu“ za finale. Dvojac je posle prvih 500 metara bio na poslednjem mestu ali je ostatak trke odveslao izvanredno i uspeo da se dokopa drugog mesta ostavivši iza sebe odlične Poljake i Mađare. I dubl skul je imao olovno težak zadatak. Zaboravio je lošu trku u kvalifikacijama i uz mudru i kvalitetnu vožnju uspeo je da osvoji mesto koje je vodilo u finale. To je odličan rezultat, pogotovo ako se zna da do borbe za finale nije uspela da dođe posada Estonije koja je važila za jednog od favorita u repesažu – kazao je s lica mesta selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  JEDRENJE, Novozelanđanke pozlatile jedra

U nedelju, trećeg, poslednjeg, dana prvenstva, na stazu će izaći sve naše posade. Prvo će četverac skul Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov od 10,24 časova protiv Slovenaca veslati u B finalu. Onda sledi pet finala naših posada. Prvo će od 11,18 časova dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović veslati u finalu sa posadama Grčke, Poljske, Italije, Rumunije i Belorusije. Petnaest minuta kasnije ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović s čamcima Češke, Ukrajine, Italije, Danske i Belorusije boriti za medalje.

Povezana vest:  VESLANJE, Milorad Dodik na čelu Balkanskog prvenstva 2014.

Muški dubl skul će od 11,48 veslati u finalu protiv posada Italije, Ukrajine, Velike Britanije, Rusije i Litvanije. Od 12,03 časova na programu je finale u disciplini četverac bez kromilara u kojem naša posada Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković za protivnike imati Grčku, Belorusiju, Italiju, Španiju i Sloveniju. Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić od 14,03 nastupiće u finalu ove dsicipline sa posadama Češke, Italije, Španije, Rusije i Mađarske.

– Imamo pet posada u finalu i pre svega očekujemo da sve izveslaju svoj makismum. Više nema bilo kakvih kalkulacija. Svi čamci će imati zadatak da napadnu medalje a kojoj od njih će poći za rukom da se dokopa postolja ostaje da se vidi. Ne želim ništa da prognoziram. Konkurencija je jaka a u finalima i najmanja sitnica može da odluči da li ćeš biti poslednji ili prvi – istakao je Ilić.