logo, veslacki savez srbije, NOVI

VESLANJE
DRŽAVNO PRVENSTVO NA ERGOMETRIMA (NOVI SAD, 26. FEBRUAR 2012)
 
Partizan najuspešniji klub
 
U nedelju, 26. februara 2012, u sportskoj hali „Đačko igrališe“ u Novom Sadu u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije održano je državno prvenstvo na veslačkim ergometrima u svim kategorijama u obe konkurencije, na kojem je bio veliki odziv svih naših veslačkih klubova. Takmičenje, koje je bilo na 2 km, proteklo je u izuzetnoj atmosferi, a obeležile su ga i neizvesne borbe i veliki broj odličnih rezultata. Zbog nevremena koje je pomerilo februarski ciklus priprema seniorske reprezentacije na prvenstvu u Novom Sadu u najjačoj kategoriji nisu učestvovali reprezentativci, koji će tako svoj nastup na ergometrima prvenstvu imati naknadno.
Titulu najuspešnijeg kluba odneo je Partizan čiji su veslači osvojili ukupno 42 boda. Drugo mesto je pripalo Grafičaru (34), treće Crvenoj zvezdi (31), četvrto Danubiusu 1885 (30)…
– Prvo bih pohvalio briljantnu organizaciju Veslačkog kluba Danubius 1885. Šampionat na ergometrima je protekao u najboljem redu a svakako najveće zasluge za to ima organizator. Takođe, zadovoljan sam i zbog činjenice da je učestvovao veliki broj klubova s velikim brojem veslača – kaže selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Ilić „podvlači“ i to da je prvenstvo pokazalo da imamo veliki broj odličnih veslača jer su pojedini rezultati na šampionatu bili na najvišem nivou.
– Mnogo veslača je postiglo zapažena vremena. Ipak, izdvojio bih takmičenje u juniorskoj konkurenciji, koje je bilo krajnje neizvesno i uzbudljivo. Do samog kraja između veslača Partizana Marinkovskog i Krlovića vodila se mrtva trka za pobednika a na kraju je slavio Marinkovski. U ovoj konkurenciji treće, četvrto, peto, šesto i sedmo mesto zauzeli su Aleksandrić, Hajduković, Mačković, Marinković i Došljak. Njih petorica su se prvi put takmičili u juniorskoj konkurenciji a s obzirom na godine postigli su fenomenalne rezultate koji su u rangu najboljih svetskih ostvarenja za njihovo godište. Na žalost zbog poznatih problema s vremenom februarski ciklus priprema seniorske reprezentacije neplanirano je produžen za jednu nedelju tako da reprezentativci nisu mogli za svoje klubove da se nadmeću u Novom Sadu. Ipak, oni će interno odveslati ergometar.
U odsustvu reprezentativaca najbolji rezultate u kategoriji seniori zabeležio je Vladimir Radenković (Smederevo), laki seniori Tihomir Pavlović (Crvena zvezda), seniorke Jovana Arsić (Zrneks), a lake seniroke Mira Nikić (Sava). Kod juniora trijumfovao je Aleksandar Marinkovski (Partizan), kod juniorki (Jelena Momirov (Bečej 1883), kod kadeta Igor Đerić (Partizan), kod kadetkinja Miona Mitrović (Danubius 1885), kod pionira Aleksa Ivković (Grafičar), a kod pionirki Tamara Trifunović (Čurug).
Održano je i takmičenje veterana i studenata. Kod vetarana najbolji je bio Nikola Otašević (Smederevo), kod veteranki Slavica Višekruna (Liman), kod studenata je trijumfovao Mihail Ribić (Novosadski univerzitet), a kod studentkinja Martina Kucbelova (Slovačka). U generalnom poretku među akademcima najuspešniji je bio Novosadski univerzitet s 25 bodova.

 

Povezana vest:  PLIVANJE EP BEOGRAD, Stjepanović u finalu trke na 200 leptir