Ericsson_ELVIIS_-_Volvo_C30 

Inteligentna rešenja za punjenje električnih vozila
 
Kroz inovativni istraživački projekat ELVIIS, koji se proteže kroz nekoliko industrijskih grana, kompanija Ericsson će implementirati mobilnu konekciju u električne automobile kako bi njihovim vlasnicima omogućila veći izbor i kontrolu nad punjenjem.
Nova inteligentna arhitektura omogućava vozačima da u potpunosti kontrolišu proces punjenja automobila kada su priključeni na standardni električni priključak. Takođe, sistem automatski preusmerava sve troškove punjenja na račun vlasnika vozila. Sada, vozači će samo odrediti vreme i količinu struje putem konzole u samom automobilu ili daljinski upotrebom pametnog telefona ili tableta.
Koristeći mobilnu mrežu, automobil će komunicirati sa električnom mrežom i tako započeti proces punjenja u određeno vreme (npr. kada je struja jefitnija) što će vozačima doneti značajnu uštedu.
Projekat ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure) je zajednički poduhvat kompanija Volvo, Ericsson, Geteborg Energi i Viktoria Institut. Kao testno vozilo projekta koristiće se Volvo C30 Electric koga će posetioci MWC sajma u Barseloni moći da vide na Ericssonovom štandu od 27. do 29. februara.

Glavne odlike ELVIIS projekta:
• Korišćenje postojeće mobilne i električne mreže
• Vozač određuje vreme i količinu punjenja preko konzole ili daljinski putem pametnog telefona ili tableta
• Upravljačka konzola u automobilu koja omogućava kreiranje šema punjenja kako bi se obezbedila optimalna iskoristivost energije i najpovoljnija cena

 

Povezana vest:  U Autosalonu Porsche Beograd Ada predstavljen novi Audi Q3