nebojsa_ilic_sp_nz_2010_1

Srpska veslačka reprezentacija Srbije 14. i 15. aprila imaće prvi zvanični test u olimpijskoj godini, u Pjedeluk s 12 veslača, u Zagreb s šest
 
Nakon gotovo šestomesečnih priprema srpska veslačka reprezentacija imaće prvi zvanični test u ovoj sezoni. U subotu, 14. aprila, i nedelju, 15. aprila, naši najbolji veslači i veslačice učestvovaće na izuzetno jakim internacionalnim regatama u Pjedeluku (Italija) i Zagrebu (Hrvatska). Stručni štab na čelu sa selektorom veslačke reprezentacije Srbije Nebojšom Ilićem je nakon testova i učinka u dosadašnjem toku priprema odredio da Srbiju u Pjedaluki predstavljaju dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Radoje Đerić, četverac bez kormilara Goran Jagar, Jovan Popović, Nenad Beđik, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić i ženski skifovi Iva Obradović i Ivana Filipović, koje će drugog dana takmičenja u Italiji nastupiti i u dubl skulu. Pored Nebojše Ilića i Italiju su u sredu otputovali i treneri reprezentacije Dejan Guslov i Oleksandr Fedotov.
U Zagredu predvođeni trenerom Aleksandrom Ivkovićem Srbiju će prvog dana u konkurenciji skifova predstavljati Marko Marjanović, Miloš Vasić, Aleksandar Filipović i Dušan Bogićević. Marjanović, Vasić, odnosno Filipović, Bogićević će drugog dana regate veslati u dubl skulovima. U Zagreb je otputovao i juniorski dvojac bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović koji je dobio priliku da se oproba u seniorskoj konkurenciji.
– Ovo su nam prvi zvanični testovi u ovoj godini i stoga očekujem da na njima dobijemo izuzetno važne informacije o spremi i mogućnostima naših posada u ovom trenutku. U izuzetno jakoj konkurenciji u Italiji videćemo šta trenutno mogu dve naše posade koje su izborile učešće na olimpijskim igrama u Londonu, dvojac bez kormilara i četverac bez kormilara. Trenutno naš najbolji dvojac Stojić, Đerić ogledaće se sa odličnim dvojcima Italije, bronzane sa Bleda, Grčke, četvrte sa prošlogodišnjeg Svetskog prvanstva, Francuske, Češke… S druge strane teški četverac će svoje trenutne mogućnosti moći da pokaže u duelima sa svetskim viceprvacima Grcima, desetim sa Bleda Italijanima, kao i sa posadom Francuske, koja je 2010. bila svetski prvak i koja je gotovo sigurno podigla formu u olimpijskoj godini – kazao je selektor Ilić.
Ilić je da će regata u Italiji biti odlična provera i za laki četverac i ženski dubl skul:
– Lakom četvercu i ženskom dubl skulu je ostalo samo mesec dana do kvalifikacione regete u Lucernu za plasman na Olimpijske igre u Londonu. Stoga ćemo u Italiji videti njihovu trenutnu formu koja bi trebalo da nam posluži kao smernica za rad do Lucerna. U svakom slučaju parametri koje budemo dobili u Italiji za sve posade koje se budu takmičile biće nam odličan pokazatelj gde smo i šta smo u ovom trenutku.
Kada je reč o regati u Italiji selektor veslačke reprezentacije Srbije ističe da će i u Zagrebu konkurencija biti jaka.
– I u Zagrebu će konkurencija biti jaka. U konkurenciji muških skifova učestvovaće čamci Hrvatska i Slovenije koji godinama pripadaju svetskoj klasi. Odlučili smo da u Zagrebu pružimo priliku i juniorskom dvojcu Simović, Matović i da vidimo koliko može u seniorskoj konkurenciji – kaže na kraju Ilić.

 

Povezana vest:  Plivačka elita na 6. Banja Luka Open 2013 mitingu