pres-konferencija1
SVETSKI VESLAČKI KUP U BEOGRADU (3-6. MAJ)
Prvi čovek svetskog veslanja pohvalio organizaciju Svetskog kupa

Povodom Svetskog kupa u Beogradu, prvog u ovogododišem kalendaru Svetske veslačke federacije (FISA), u pres sali restorana „Jezero“ na Adi Ciganliji održana je izuzetno posećena pres-konferencija. Neposredni povod za „druženje“ sa pripadnicima medijskih kuća bio je i dolazak u naš glavni grad Denisa Osvalda, predsednika FISA, člana Izvršnog borda Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) te predsedavajućeg Koordinacionog komiteta MOK za Olimpijske igre u London. Prvi čovek svetskog veslanja je tako učinio veliku čast našem veslanju pošto je, uprkos ogormnim obavezama, našao vremena da lično dođe na Prvi svetski kup.
Pres-konferenciju je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac koji se na početku svog izlaganja zahvalio Osvaldu na poseti našoj zemlji.
Zahvaljujem se predsedniku Svetske veslačke federacije što je došao u goste i na taj način učinio veliku čast veslanju, ali i srpskom sportu uopšte. Ovom prilikom pozdravljam i sve učesnike Svetskog kupa u Beogradu. Nadam se da uživaju na Adi Ciganliji i u Beogradu i siguran sam da će i ovo takmičenje, kao i period koji sledi, iskoristiti da se na najbolji način pripreme za Olimpijske igre u Londonu – kazao je Vlade Divac.
Denis Osvald je „podvukao“ da je vrlo srećan što je ponovo u Beogradu i Adi Ciganliji, za koju je istakao da se nalazi u izvanrednom stanju i da pruža maksimalne uslove za održavanje veslačkih takmičenja.
Od 2003. kada je održan Kup nacija i 2008. kada je bilo Univerzitetsko prvenstvo, na Adi Ciganliji nije bilo velikih svetskih veslačkih takmičenja. Drago mi je što je i nova generacija svetskog veslanja dobila priliku da se upozna sa ovom stazom i da se takmiči u ovako prelepom ambijentu, a nadam se i siguran sam da će se ovde i budućnosti održati još mnogo važnih veslačkih okršaja. Posebno se zahvaljujem Organizacionom odboru Prvog svetskog kupa i Veslačkom savezu Srbije što su uspeli da ispune sve visoke kriterijume i što su se svojski potrudili da se ovo takmičenje održi u maksimalnim uslovima. Inače, ovaj svetski kup će uz kvalifikacionu regatu i Drugi svetski kup u Lucernu, kao i Svetski kup u Minhenu biti jedina provera pred Olimijske igre u Londonu pa je i to razlog što ima ogroman značaj – kazao je Osvald.
Prvi čovek svetskog veslanja se potom, kako je šaljivo rekao, „presvukao“ u odelo člana Izvršnog borda Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i predsedavajućeg Koordinacionog komiteta MOK za 30. letnje olimpijske igre i nastavio svoje izlaganje na temu najvećeg sportskog događaja u ovoj godini:
London je spreman za Olimpijske igre i sa nestrpljenjem očekuje početak ovog događaja. Olimpijsko selo je završeno, veslačka staza u Itonu je spremna i ako se izuzmu neki montažni objekti koji bi tek trebalo da se postave sve ostalo je već pod konac. Trenutno jedini problem koji bi mogao da iskrsne tiče se transporta. Za razliku od Pekinga koji ima široke bulevare u Londonu je situacija sasvim drugačija i zahtevaće mnogo napora da bi se pitanje transporta rešilo na najbolji način. U tri nedelje prestonica Velike Britanije mora da se adaptira na 500.000 ljudi više na svojim ulicama ali se iskreno nadam da će i ovo pitanje, kao i sva ostala, biti rešeno na najbolji način. Bez obzira na to savetujem svim navijačima da porane na svoja odredišta. Inače, kada smo dobili organizaciju 30. letnjih olimpijskih igrara osnovna ideja ovih Igara bila je one budu namenjene samim sportistima. I sedam godina kasnije, kada smo na pragu Igara, nismo odstupili od te ideje – istakao je Osvald koji se osvrnuo i na pitanje bezbednosti kako veslačkih takmičenja, s obzirom na prekid ovogodišnje veslačke trke Oksford – Kembridž, kada je jedan čovek u sred trke izronio između dve staze, tako i celokupnih IgaraTo što se desilo na trci Oksford – Kembridž jeste nesvakidašnja stvar. Ipak, uzdamo se u trpeljivost i pribranost veslačkih navijača jer nismo u situaciji da sa policajcima obezbedimo celu veslačku stazu, kao što bi to bilo nemoguće kada su u pitanju i biciklističke i maratonske staze. Kada je reč o bezbednosti svih učesnika Olimijskih igara u Londonu mogu da kažem da će ona biti na najvišem nivou. Iako lično nisam srećan zbog toga što za bezbednost i sportskog događaja mora da se upotrebi i vojna sila situacija na terenu nas primorava da se latimo i toga, sve u cilju zaštite sportista i navijača.
Izvršni direktor FISA Mat Smit pohvalio je organizaciju Svetskog kupa posebno se osvrnuvši na takmičenje adaptivaca kojima će regata u Beogradu biti i kvalifikaciona na Paraolimpijskim igrama u Londonu.
U FISA smo ponosni na to što ne zapostavljamo i takmičenje paraolimpijaca. Ovde u Beogradu će se boriti i za “vize” za London. Inače, dve specijalne pozivnice za paraolimpijadu će dobiti takmičari koji kroz razna takmičenja nisu uspeli da se kvalifikuju za London a vodićemo računa da to budu takmičari iz država koje već nemaju učesnike – rekao je Smit i nastavio – Za Olimpijske igre u Londonu do sada su se borili veslači i veslačice iz 100 zemalja, a nadam se da će taj broj biti premašen na kvalifikacionoj regati u Lucernu. Inače, do sada su se za predstojeće Igre kvalifikovali čamci iz 57 zemalja, a nadam se da ćemo posle Lucerna doći do brojke od 60 koliko ih je nastupilo u Pekingu.
Smit se posebno zahvalio glavnim sponzorima FISA “Samsungu” i kompaniji “WWF”, koja se poput FISA bori za zaštitu životne okoline, kao i sprskoj nacionalnoj televiziji RTS-u zahvaljujući kojoj će finalne borbe na Prvom svetskom kupu biti praćene širom sveta.
Predsednik Organizacionog odbora Svetskog kupa u Beogradu pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov podsetio je da je ovo najveće takmičenje u Beogradu od Prvenstva Evrope 1932. kada je veslački sport u pitanju:
Za ovo takmičenje se pripremamo tri godine i nadam se da smo uspeli u nameri da napravimo divan ambijent za sve naše goste. Beograd i Srbija su došli u priliku da ugoste svetsku veslačku elitu jer je ovde oko 70 odsto onih takmičara koji će se boriti za medalje u Londonu. Nadam se da će učesnici poneti i lepe uspomene sa Ada Ciganlije koja se još jednom predstavila u najlepšem svetlu kao odličan regatni centar. Pozivam na kraju sve navijače da u subotu i nedelju dođu u što većem broju na Adu i da iskoriste jedinstvenu priliku da na delu vide istinske asove veslačkog sporta.
Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar kazao je da je Svetski kup u Beogradu samo jedan u nizu velikih sportskih događaja u našoj zemlji.
– Srbija i Beograd su se do sada nebrojano puta dokazali kao odlični domaćini. I ovo takmičenje na Adi Cigalniji dokazuje das mo kadri da sa velikim uspehom organizujemo najveće sporske događaje.

Povezana vest:  KAJAK, Slalomašima tri odličja