cetverac_sa_kormilarom,_djordjevic,_lucic,_jovanovic,_filipovic,_kor_josic_na_sp_do_23_godine_u_litvaniji2

SVETSKO PRVENSTVO ZA SENIORE DO 23 GODINE (TRAKAI, LITVANIJA 11-15. JUL 2012)
Srpski četverac odbranio svetski tron
 
Aleksandar Filipović, Jovan Jovanović, Luka Đorđević, Igor Lucić i kormilar Mateja Jošić osvojii zlato na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Litvaniji i tako potvrdili uspeh sa prošlogodišnjeg šampionata u Amestrdamu
Srpski četverac sa kormilarom nastavio je da vlada svetskim veslanjem u konkurenciji mlađih seniora. Aleksandar Filipović, Jovan Jovanović, Luka Đorđević i Igor Lucić i kormilar Mateja Jošić osvojili su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Litvaniji i tako odbranili tron na koji su se popeli prošle godine u Amsteradmu kada su i oborili pet godina star svetski rekord. Naš čamac s jednom razlikom u odnosu na lane (u Litvaniji umesto Veselina Savića veslao je Aleksandar Filipović) u subotu, 14. jula 2012, u finalu ove discipline je s vremenom 6:34.13 zauzeo prvo mesto ispred posada SAD (6:35.42), Novog Zelanda (6:37.87), Francuske (6:38.88), Australije (6:39.65) i Nemačke (6:47.20). Osvajanjem odličja naš četverac sa kormilarom je ostvario ogorman rezultat u izuzetno jakoj konkurenciji i još jednom dokazao da se radi o veslačima čijim ćemo se uspesima tek radovati u seniorskoj konkurenciji.
Sama trka za odličje u Litvaniji je bila krajnje neizvesna. Naša posada je posle prvih 500 metara bila na poslednjem mestu. Ipak, od tog trenutka počela je da „gazi“ i već u drugu polovinu trke je ušla kao lider a na čelu se osamila sa Amerikancima, koji su jedini uspeli da održe korak sa našima. Nakon velike bitke koja je trajala gotovo 700 metara SAD je izgubila dah. Srpski četverac je 300 metara od cilja stekao solidnu prednost koju je rutinski sačuvao do kraja prošavši kroz cilj sa više od sekunde prednosti u odnosu na odlične Amerikance.
Inače, četverac sa kormilarom je bio jedini čamac koji nas je predstavljao u Litvaniji.

 

Povezana vest:  Srpski kajakaši optimisti pred EP u Račicama