cetverac_bez_kormilara_OI_2012

VESLANJE, OI 2012
Oba srpska čamca na stazi u ponedeljak
 
Dupli program za srpsko veslanje. U ponedeljak, 30. jula 2012, na olimpijskog regati 30. letnjih olimpijskih igara u Londonu na stazu izlaze oba srpska čamca. Prvo će od 11,10 časova po našem (10,10 po lokalnom) dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik veslati u repesažu ove discipline u kojem će pokušati da u konkurenciji SAD, Nemačke i Mađarske izbore jedno od prva tri mesta koja vode u polufinale. Naš čamac je uprkos odličnom izdanju u kvalifikacijama ostao bez direktnog plasmana u polufinale a u ponedeljak će veslati protiv posada od kojih je imao bolje vreme u kvalifikacijama.
Inače, u polufinale dvojca bez kormilara, koje je na programu u sredu, 1. avgusta, već su se plasirali Novi Zeland, Francuska, Poljska, Kanada, Australija, Holandija, Velika Britanija, Italija i Grčka.
– Očekujem da se dvojac odvesla dobru trku kao u kvalifikacijama ali sa drugačijim ishodom tj. da ovoga puta dođe do polufinala. Imaće jaku konkurenciju a to što su Stojić i Beđik imali bolje vreme u kvalifikacijama u odnosu na SAD, Nemačku i Mađarsku ne mora ništa da znači u repesažu. Ovo su Olimpijske igre, sve reprezentacije su došle maksimalno spremne i svaka trka je priča za sebe – istakao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Pola sata nakon dvojica bez kormilara na poprište staze u Itonu izlazi četverac bez kormilara kormilara Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković, Radoje Đerić koji će imati vatreno krštenje na olimpijskim igrama. Naš mladi teški četverac u kojem su svi, osim Jagara, i dalje mlađi seniori veslaće u prvoj grupi  kvalifikacija u kojoj će se za jedno od prva tri mesta koja direktno vode u polufinale (četvrtak, 2. avgust) boriti sa posadama Novog Zelanda, Australije, Kanade i Nemačke. Naša posada će biti u trećoj stazi. U drugoj grupi kvalifikacija su čamci Rumunije, Belorusije, Velike Britanije i Češke, a u trećoj čamci Holandije, SAD, Italije i Grčke. Repesaž u ovoj discipline je na programu u utorak, 31. jula.
– Budući da je ovo prva trka teškog četverca u Itonu očekujem, pre svega, da odvesla na svom maksimlanom nivou, kako taktičkom tako i tehničkom. Naši momci su u teškoj grupi u kojoj je Australija blagi favorit. Od ostalih reprezentacija Novog Zelanda, Kanade i Nemačke, iako pripadaju veslačkim velesilama, bili smo bolji ove sezone. Iako to ne mora ništa da znači iskreno se nadam da ćemo nastaviti tako gde smo stali na Svetskom kupu u Minhenu kada smo zauzeli peto mesto i po plasmanu bili ispred svih sutrašnjih protivnika, osim Australijanaca – kazao je Ilić.
Inače, osim Gorana Jagara, koji je veslao u dvojcu bez kormilara sa Nikolom Stojićem na Igrama u Pekingu 2008, ostali članovi posade teškog četverca će u ponedeljak imati debi na najvećoj svetskoj smotri sporta.

 

Povezana vest:  Dušan Kovačević na čelu srpske veslačke struke