Hamadou Djibo Issaka

VESLANJE, OI 2012
Najveći aplauz za poslednjeg veslača
 
Bodrenje navijača i uzvici spikera „Možeš ti to!“ ispratili su veslača iz Nigera do linije cilja u repesažu za polufinale na Olimpijskim igrama.
Kada je prošao cilj, Hamadou Đibo Isaka prevrnuo se u vodu, potpuno izmoren, zatim pozdravio publiku i razvukao široki osmeh.
Isaka je trku u veslanju u singl-skulu završio na poslednjem mestu, a do cilja je došao minut i 40 sekundi posle pobednika. Ipak, dobio je jedan od najvećih aplauza na današnjem takmičenju.
-Dobar sam bio. Prošao sam cilj, bilo je odlično – izjavio je Isaka.
Ovaj 35-godišnji veslač je šampion Nigera, iako je naučio da vesla tek pre tri meseca. Na Igre je došao na pozivnicu koja svakom Nacionalnom olimpijskom timu omogućava da pošalje do pet sportista.
-Nemam tehniku, imam samo snagu -rekao je Isaka, plivač koji je veslanje do skora video samo na televiziji.
Za razliku od navijača, nisu svi bili srećni zbog učešća Isake u takmičenju jer je on, po njihovom mišljenju, zauzeo mesto mnogo boljih veslača drugih zemalja.
Generalni sekretar Svetske veslačke federacije FISA Met Smit istakao je da, imajući u vidu olimpijska pravila, Isaka nije zauzeo ničije mesto, nego je samo dodat u program.
Olimpijske igre za Isaku predstavljaju sasvim novi svet. Bio je oduševljen ceremonijom otvaranja Igara, kojoj je prisustvovao iako je imao trku rano ujutro.
-Bilo je veličanstveno. Nikada ranije u životu nisam video vatromet – rekao je Isaka koji nastavlja pripreme za naredna takmičenja.

 

Povezana vest:  KAJAK, Renata Kubik i Marta Tibor na OI u Londonu