Cameron van der Burgh

PLIVANJE
Van der Burg priznao da je koristio nedozvoljeni pokret
 
Južnoafricki plivac Kameron Van der Burg priznao je danas da je koristio nedozovoljeni pokret leptir stilom prilikom trke u kojoj je osvojio zlatnu medalju i oborio svetski rekord u disciplini 100 metara prsno.
Van der Burg će zadržiti medalju, jer Svjetska plivacka federacija (FINA) kako je saopštila ne poseduje tehnologiju koja bi ispod vode mogla da utvrdi nepravilnost, preneli su ostrvski mediji.
Južnoafrikanc je trijumfovao rezultatom 58,46 sekundi, ispred Australijanca Kristijana Sprengera (58,93) i Amerikanca Brendana Hansena (59,49).
Snimak pokazuje da je Van der Burg na početku i kraju trke napravio nedozvoljen leptir zamah. Van der Burg je kazao da svi plivači to rade, ako ne svi, onda bar 99 odsto takmičara.
-U suprotnom imali bi veliki zaostatak. Za mene to nije moralna stvar, ali moram da priznam da nisam spreman da žrtvujem četiri godine napornog rada za nekog drugog ko je prošle godine uradio to isto i prošao nekažnjeno – kazao je južnoafricki plivac.
On je naveo primjer Brazilca Felipea da Silve, podsjecajuci da je to uradio na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Šangaju.

 

Povezana vest:  VESLANJE, SP NOVI ZELAND 2010, Veslačka reprezentacija danas putuje na SP na Novi Zeland