nebojsa_ilic_sp_nz_2010_1

VESLANJE
Selektor Nebojša Ilić: Uspešna smena generacija
 
Srpski četverac kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar s vremenom 6:11.94 zauzeo je četvrto mesto u B finalu tako da je 30. letnje olimpijske igre u Londonu završio na 10. mestu. Naš teški četverac, ubedljivo najmlađa posada u ovoj discipline na olimpijskoj veslačkoj regati u Itonu, u svojoj poslednjoj trci na Igrama, ukupno četvrtoj, solidno je krenuo. Iako je ponovo bio u prvoj, najtežoj stazi (prvo je bilo žrebano da će veslati u šestoj a nakon toga promenjeno), posle prvih 500 bio je četvrtom mestu, a u drugo polovinu trke ušao je kao treći.
Nakon 1.500 metara je pao na četvrto mesto na kojem je i ostao posle velike borbe u poslednjih 100 metara za treće mesto sa Kanađinama. Prvi u B finalu bio je čamac Belorusije (6:09.31), drugi čamac Italije (6:09.42. Peto mesto je pripalo Novozelanđanima (6:11.97), a šesto Rumunima (6:16.20).
– Možemo da budemo zadovoljni nastupom teškog četveraca, kako u B finalu tako i na celim olimpijskim igrama. Osim Jagara, koji je nastupio u Pekingu u dvojcu bez kormilara i koji je takođe mlad kada je veslanje u pitanju, ostali članovi teškog četverca imaju 20 i 21 godinu i prvi put su na najvećoj svetskoj smotri sporta. Uprkos tome odlično su se držali tokom celog takmičenja. Ostvarili su pobedu u repesažu, dok su u B finalu ostavili iza sebe posade Novog Zelanda i Rumunije i po svemu prikazanom u Itonu su dokazali da njihovo vreme tek dolazi. Takođe, pokazali su značajan napredak u odnosu na prošlu godinu – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Trkom B finala u četvercu bez kormilara stavljena je tačka na učešće veslača Srbije na OI u Londonu. Dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik zauzeo je u generalnom plasmanu 12. mesto, pošto nije veslao u B finalu zbog povrede Stojića. Teški četverac je subotnjom trkom zauzeo 10. mesto u konkurenciji najboljih svetskih posada, što je samo po sebi uspeh imajući u vidu mladost naše posade, ali i podatak da nije imale sreće prilikom žreba budući da je polufinale veslala u prvoj stazi, koja je s obzirom na vremenske uslove u Itonu bila ubedljivo najnepovoljnija. I dvojac je, takođe, bio u toj stazi u polufinalu što je umnogome i doprinelo povredi Stojića.
– Četverac je 10. mestom opravdao očekivanja. Žao mi je što dvojac bez kormilara zbog povrede Stojića nije nastupio u B finalu u kojem su recimo drugo mesto osvojili Amerikanci koje je naš dvojac “tukao” u repesažu – istakao je Ilić.
Bile su ovo, inače, četvrte olimpijske igre na kojima srpsko veslanje ima svoje predstavnike, što je retko kom našem sportu pošlo za rukom. Takođe, od 2000. naovamo na olimpijskim igrama je učestvovalo čak 16 srpskih veslača, nasuprot samo 11 koji su bili akteri svih igara od 1896. do 2000, što je još jedan dokaz velikog uspona ovog sporta kod nas u poslednjoj deceniji.
– Sam plasman na olimpijske igre jeste veliki uspeh za svaki naš sport, pa i za veslanje. Mi na najvećim svetskim smotrama imamo 12-godišnji kontinuitet što, samo po sebi, znači da smo uvek među 10 najboljih na svetu. Pred London smo značajno podmladili reprezentaciju, naravno ako se izuzme veteran Stojić, koji je svojim iskustvom i odličnim odnosom znajačajno doprineo da ova nadolazeća talentovana generacija sprskog veslanja mnogo brže sazri i pokaže se u odličnom svetlu. Uprkos mladosti naših veslača uspeli smo prvo da dođemo do Igara a potom i da njima ostvarimo zadovoljavajuće rezultate. Da je bilo malo više sreće možda su i plasmani mogli da budu nešto bolji ali zaista sa većinom debitanata koji su pak tek zakoračili u treću deceniju nije bilo realno da se već u Londonu bore za medalju. Pogotovo ako se zna da u veslanju prosek godina osvajača medalja je oko 30-31 godine – napomenuo je Ilić i dodao – I ove Igre u Londonu su pokazale da je polako ali sigurno stasala odlična generacija srpskog veslanja na koju možemo da se oslonimo u naredna dva olimpijska ciklusa. Naravno, Beđiku, Đeriću, Vasiću, Vukoviću, Marjanoviću i Jagaru bi trebalo dodati članove četverca koji su dve godine zarednom bili svetski prvaci u konkurenciji mlađih seniora.
Srpska veslačka reprezentacija se iz Londona u nekoliko grupa vraća do 8. avgusta. Reprezentativci će dobiti četiri dana pauze kada se nastavljaju pripreme za Evropsko prvenstvo u Varezeu sredinom septembra. Pre toga biće održano i seniorsko Svetsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama u Plovdivu na kojem će naš seniorski tim predstavljati dvojac bez kormilara za lake veslače Tomić, Babović.
– Nakon kratkog predaha nastavljamo da se punom parom pripremamo za Evropsko prvenstvo. Na Svetsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama bilo je planirano da pored Tomića i babovića pošaljemo i dvojac sa kormilarom ali smo odustali od toga pošto su Đorđević, Lucić, Jovanović i Ostojić morali da se vrate u Ameriku zbog obaveza na koledžu – kazao je na kraju Ilić.

 

Povezana vest:  PLIVANJE-EP BUDIMPEŠTA, Zlato i evropski rekord za Francuza Lakura