cetverac_sa_kormilarom_plovdiv
SP ZA JUNIORE I SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012)
Svetska juniorska bronza za evropske prvake sa Bleda
 
Srbija je došla do prve medalje na Svetskom prvenstvu za juniore i Svetskom prvenstvu za seniore u Plovdivu. Pretposlednjeg dana šampionata juniorski četverac sa kormilarom Bojan Došljak, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić u subotu, 18. avgusta, osvojio je bronzanu medalju čime je zaokružio briljantnu sezonu u kojoj je početkom juna na Bledu superiorno postao evropski prvak. Naši momci su u finalu ove discipline s vremenom 6:30.02 zauzeli treće mesto iza posada Novog Zelanda (6:26.67) i Nemačke (6:28.92). Daleko iza pobedničke trojke kroz cilj su prošli čamci Ukrajine (6:37:59), Italije (6:39.22) i Francuske (6:40.55).
Iako su loše startovali (bili poslednji posle prvi 500 metara) naši veslači su uspeli da se konsoliduju do polovine trke. U drugih 1.000 metara ušli su kao četvrti i tada su se dali u poteru za medaljom. Prvo su pali Italijani koje su pretekli oko 1.200-tog metra, a onda su pretekli i Nemce 500 metara od cilja. Ipak, u poslednjoj četvrtini trke izgubili su okršaj sa Nemcima pa su na kraju morali da se zadovolje sa bronzom, koja predstavlja ogroman uspeh samom činjenicom da se radi o ubedljivo najmlađoj posadi u kojoj su svi, osim Marinkovskog, počeli da „troše“ tek prvu godinu u juniorskoj konkurenciji u kojoj će moći da se ogledaju i naredne dve godine.
– Četverac sa kormilarom je ušao u trku malo rezervisano što ga je koštalo boljeg prolaznog vremena posle prvih 500 metara. Međutim, drugi deo trke je bio na svom nivou. Odlično su odveslali, u jednom trenutku čak izbili i na drugo mesto, ali su na kraju, posle velike borbe sa Nemcima, prošli kroz cilj kao treći. Ipak, bronza predstavlja ogroman uspeh za ovu posadu jer je ubedljivo najmlađa i da će u ovom sastavu u juniorskoj konkurenciji moći da se takmiči i dogodine – bio je prvi komentar selektora juniorske reprezentacije Srbije Dejana Guslova.
Četvrtog dana šampionata u Plovdivu briljirao je i juniorski dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić. Naši momci su probili led četvrtog dana fenomenalnim izdanjem u drugoj trci polufinala u kojoj su s vremenom 6:47.14 osvojili drugo mesto i tako se u konkurenciji 21 poasade plasirali u finale (nedelja, 19. avgust, 10 č). Prvo mesto u ovoj polufinalnoj trci osvojila je Mađarska (6:46.84), a treće Češka (6:48.38), koje će se uz naš čamac i tri prvoplasirane ekipe iz prve grupe polufinala – Rumuniju (6:43.22), Nemačku (6:45.36) i Grčku (6:46.74) boriti za medalje. U B finale ove discipline nastupiće četvrti, peti i šesti iz prve i druge grupe polufinala Republika Irska, Poljska i Belgija, odnosno Hrvatska, Francuska i SAD.
Lonačarević i Šljukić, koji su se u polufinale plasirali direktno iz kvalifikacija osvojivši prvo mesto u svojoj grupi, od početka bitke za finale su krenuli silovito. Posle prvih 500 metara bili su na drugoj poziciji, koju su vešto i sigurno čuvali. U poslednjih 500 metara izbili su na čelo ali su u samom finišu izgubili polufinalnu pobedu od Mađara koji su kroz cilj prošli sa svega 30 stotinki prednosti u odnosu na naše veslače.
– Poput četverca sa kormilarom i dvojac bez kormilara je imao odličan dan u Plovdivu. Veći deo polufinalne trke Šljukić i Lončarević su odveslali na visokom tehničkom i taktičkom nivou. Od početka su kontrolisali situaciju na stazi, u jednom trenutku su čak bili na čelu, ali su n kraju prošli kroz cilj kao drugi što samo po sebi nije bitno s obzirom da su tri najbolje posade išle u finale. U sutrašnjoj borbi za medalju očekujem, pre svega, da odveslaju dobru trku a po dosadašnjim rezultatima smatram da mogu da uđu i u kombinaciju za postolje. Napominjem da je za Lončarevića i Šljukića i sam plasman među šest najboljih na svetu u konkurenciji čak 21 posade ogroman uspeh tim pre što se, kao i u slučaju sa četvercem sa kormilarom, radi o najmlađim akterima u ovoj disciplini – „podvukao“ je Guslov.
Juniorski muški dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković veslaće u B finalu (nedelja, 19. avgust, 8,35 č). Pivač i Mačković, koji su napravili veliki uspeh samim plasmanom u polufinale u konkurenciji 32 posade imajući u vidu da su tek zakoračili u juniorsku konkurenciju, u borbi za finale su sa vremenom 6:45.32 zauzeli peto mesto. Prva tri mesta koja su donosila plasman u finale zauzele su Švajcarska (6:32.35), Belgija (6:33.63) i Poljska (6:34.33), dok će četvrtoplasirana Norveška (6:34.78) i šestoplasirana Litvanija (7:02.12) sa našim momcima veslati za plasman od 7. do 12. mesta.
– Vreme Viktora Pivača i Martina Mačkovića tek dolazi. U ovom trenutku B finale je njihov maksimum, u isto vreme i veliki rezultat, pogotovo ako se zna da u ovoj disciplini u konkurenciji bilo čak 32 posade a da je naš dubl skul ove godine imao vatreno krštenje na juniorskoj sceni – istakao je Guslov.
U popodnevnom delu programa nastupile su dve srpske posade. Juniorski četverac skul Miloš Šćepanović, Uroš Marinković, Nemanja Uzanović, Luka Jošić pobedio je s vremenom 6:17.78 u E finalu pa je šampionat završio na 25. mestu. U C finalu discipline juniorski ženski dubl skul Ljiljana Jošić i Zorica Mrđa su sa vremenom 7:31.62 zauzele drugo mesto pa su u ukupnom plasmanu 14.
Poslednjeg dana šampionata u Plovdivu, 19. avgusta, Srbiju će predstavljati četiri posade, tri u juniorskoj i jedna u seniorskoj konkurenciji. Prvi na stazu izlazi juniorski dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković koji će od 8,35 časova veslati u B finalu sa posadama Norveške, Litvanije, SAD, Francuske i Slovenije. Osmerac Ljubomir Gavrić, Dragiša Milovanović, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Nikola Novaković, Zoran Rajić, Marko Ristić, Uroš Dimitrijević, kormilar Marko Arvai će od 8,56 časova veslati u B finalu protiv posada Bugarske, Danske. U 9,45 časova seniroski dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović će veslati za medalju u konkurenciji Holandije, Austrije, Danske, Italije i Francuske. Kada su naši čamci u pitanju program zatvara dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić koji od od 10 časova vesla u finalu gde će za medalje vojevati bitku sa Mađarkom, Češkom, Rumunijom, Nemačkom i Grčkom.
 
RASPORED NAŠIH POSADA U NEDELJU, 19. AVGUSTA
Juniorski dubl skul Pivač, Mačković – B finale (8,35 č)
Juniorski muški osmerac Gavrić, Milovanović, Krlović, Pejanović, Novaković, Rajić, Ristić, Dimitrijević, kormilar Arvai – B finale (8,56 č)
Seniorski dvojac bez kormilara za lake veslače Tomić, Babović – finale (9,45 č)
Juniorski dvojac bez kormilara Lončarević, Šljukić – finale (10 č)

 

 

 

Povezana vest:  Miloš Vasić i Nenad Beđik ponovo na delu