iva_obradovic_u_varezeu_foto_www.worldrowing.com.crdownload

EVROPSKO PRVENSTVO U VAREZEU

Sve srpske posade za medalju

Posle lakog i teškog četverca plasman u finale Evropskog prvenstva u Varazeu (Italija) obezbedile su i preostale srpske posade, tako da će se Srbija boriti za medalje u svim disciplinama na kojima učestvuje na šampionatu. Dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik je briljirao u subotnjem repesažu i tako došao do prilike da se u nedelju od 11,18 časova bori za medalju na šampionatu Starog kontinenta. Naš dvojac je s vremenom 6:42.32 prošao trijumfalno kroz cilj sa sekundom prednosti u odnosu na drugoplasiranu Mađarsku (6:43.38), koja je takođe obezbedila svoje mesto u finalu. Treće, četvrto i peto mesto u ovoj grupi repesaža zauzeli su čamci Belorusije (6:43.59), Ukrajine (6:48.77) i Rusije (6:50.68) pa će veslati u B finalu.

Naš dvojac je odlučno ušao u trku u kojoj nije imao pravo na grešku. Od početka Stojić i Beđik su nametnuli jak tempo koji niko nije mogao da prati. Prednost od jedne sekunde koju su imali u odnosu na drugoplasiranu Rusiju posle prvih 500 metara povećali su na gotovo pet sekundi na ulasku u drugu polovinu trke. Veliko preimućstvo su rutinski držali i do poslednjih 200-300 metara kada su, svesni činjenice da niko ne može da im ugrozi prvo mesto, malo spustili gas dozvolivši rivalima da malo smanje prednost.

Trkom u drugoj grupi repesaža u kojoj su prva dva mesta osvojili Velika Britanija (6:34.92) i Poljska (6:35.98) kompletiran je spisak reperezentacija koje će se boriti za postolje. Pored Srbije na stratu bitke za medalju u nedelju biće Holandija, Španija, Mađarska, Velika Britanija i Poljska.

Povezana vest:  Štafeta Srbije nije nastupila u kvalifikacijama

Jedina naša predstavnica u ženskoj konkurenciji Iva Obradović plasirala se u finale skifa. U drugoj polufinalnoj trci s vremenom 7:43.15 zauzela je drugo mesto pa je tako obezbedila bitku za medalju u nedelju. Za podijum iz ove polufinalne grupe boriće se i prvoplasirana Litvanija (7:39.03) i trećeplasirana Rusija (7:46.59), dok će četvrta Italija, peta Finska i šesta Nemačka u B finale.

Naša najbolja veslačica je posle prvih 500 metara bila bila četvrta, ali je onda usledio njen prepoznatljiv napad na deonici od 500-tog do 1.500-tog metra. U poslednju četvrtinu trke Iva je ušla kao druga i bez nekog jačeg finiša sačuvala je taj plasman do kraja.Iz prve polufinalne grupe mesto u finalu obezbedele su Estonija, Norveška i Bugarska, dok će u B finale Ukrajina, Letonija i Danska.

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović je herojskom borbom uspeo da se plasira u finale, pošto je u prvoj polufinalnoj grupi s vremenom 6:17.15 osvojio treće mesto. Pored naših momaka plasman u finale osvojili su prva dva čamca Italije (6:13.87) i Litvanije (6:14.76), dok će četvrtoplasirana Češka (8:18.84), petoplasirana Estonija (6:19.84) i šestoplasirana Francuska (6:31.83) u B finale. U drugoj polufinalnoj grupi plasman u finale ostvarile su posade Hrvatske (6:14.91), Norveške (6:16.55) i Poljske (6:16.95), dok će u B finale Ukrajina (6:17.24), Rusija (6:22.14) i Belgija (6:23.44).

Marko Marjanović je nakon velikog uspeha izjavio da je prezadovoljan plasmanom u finale.

– Prezadovoljni smo. Sada sam uveren da našee vreme tek dolazi. Biti među šest u Evropi u dubl skulu je veliki podvig. Sada ostaje da se nadamo da ce neko od naših čamaca osvojiti medalju! Bilo bi ekstra da svi osvojimo neka odličja, ali ističem da je i sam plasman u finale u jakoj konkurenciji uspeh – istakao je Marko Marjanović.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP BUDIMPEŠTA, Zlatne medalje za štafete Britanije i Francuske

Naš dubl skul je odveslao izvanrednu trku. Iako je posle prvih 1.000 metara bio na petom mestu izvukao je iz sebe maksimum snage i u drugoj polovini trke fenomenalnim veslanjem je uspeo da se probije do mesta koje vodi u veliko finale.

Učinkom drugog dana EP u Varezeu bio je prezadovoljan i selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

– Dvojac bez kormilara je uradio ono što smo od njega i očekivali. Ostvario je ubedljiv trijumf u repesažu koji je mogao da bude i ubedljiviji ali je želeo da prištedi malo snage za finale pa nije zapinjao u finišu. Zadovoljni smo na način koji su izveslali trku pogotovo što su pobedili i Mađare, učesnike Igara u Londonu. Najprijatnije iznenađenje priredili su Marjanović i Filipović koji su plasmanom u finale načinili svojevrstan podvig. Bili su odlični u polufinalu, ostavili iza sebe i Francuze, u čijem dublu je veslao osvajač medalje u Londonu, i zaista svaka im čast. Njihov uspeh posebno dobija na težini ako se zna da su zajedno u čamcu svega 15-tak dana id a su u poslednjem trenutku izborili vreme koje ih je odvelo u Vareze. Iva je plasmanom u finale pokazala da se vratila u formu s početka godine kada je bila izvanredna. Bila je na visini zadatka u polufinalu osvojivši drugo mesto iako je, siguran sma, mogla i do pobede. Međutim, verovatno je malo pri kraju taktizirala jer je želela da se prištedi za finale – kazao je Nebojša Ilić.

Povezana vest:  Lenđer i Silađi na pripremama u Košutnjaku

U nedelju na stazu izlazi svih pet srpskih posada i sve će se boriti za medalje. Program otvara dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik koji će od 11,18 časova veslati u finalu ove discipline u kojem će protivnici biti Holandija, Španija, Mađarska, Velika Britanija i Poljska. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović od 11,48 časova boriće se sa posadama Italije, Litvanije, Hrvatske, Norveške i Poljske u finalu. Četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar od 12,03 časova bije bitku za medalje sa čamcima Grčke, Rumunije, Francuske, Španije i Belorusije. Tačno dva sata kasnije finalni okršaj imaće i četverac bez kormilara za lake veslače Nikola Selaković, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić, koji će u velikom finalu ukrstiti koplja sa Italijom, Velikom Britanijom, Poljskom, Nemačkom i Rusijom. Naposletku za medalju će se boriti i Iva Obradović koja će u finalu skifa veslati protiv čamaca Litvanije, Rusije, Estonije, Norveške i Bugarske.

– Sve posade koje su došle u Vareze stigle su do finala što je veliki uspeh. Nadam se da će u sutrašnjem finala barem jedna uspeti da se okiti medaljom – zaključio je Ilić.