trka_kadetskih_osmeraca

VESLANJE
Dominacija Partizana na državnom prvenstvu

U nedelju, 22. septembra 2012, na Adi Cuigalnliji održan je drugi dan državnog prvenstva u veslanju na kojem su se za medalje na najjačem domaćem veslačkom takmičenju borili kadeti i seniori. Posle uzbudljivih jutarnjih trka u kvalifikacijama oko 11 časova počela su finalna nadmetanja u kojima je viđeno mnogo neizvesnih trka u kadetskoj konkurenciji dok su u seniorskoj svi favoriti opravadali tu ulogu. Partizan je nastavio dominaciju u klupskom veslanju. Sa ukupno 19 medalja, od toga 10 zlatnih, sedam srebrnih i dve bronzane zauzeo je prvo mesto u ukupnom plasmanu. Drugo mesto s 12 odličja, sedam zlatnih i pet srebrnih, zauzeo je Čurug dok je Smederevo sa šest zlatnih, tri srebrne i dve bronzane medalje na treće mestu.

– Kraj veslačke sezone po tradiciji je rezervisan za prevnstvo države koje je i ove godine opravdalo očekivanja. Tu pre svega mislim na juniorsku i kadetsku konkurenciju gde su viđene najzanimljiviji i najneizvesniji okršaji. Kod juniora „podvukao“ bih borbe u skifu i dubl skulu gde su nastupili veslači koji su se ove sezone na međunardonoj sceni takmičili u drugim posadama. Tako je recimo Andrija Šljukić postao juniorski državni prvak u skifu iako je celu sezonu veslao u dvojcu bez kormilara. Kada je reč o seniorskoj konkurenciji, ako se izuzme bitka u muškom skifu gde su se ogledali Marko Marjanović i Aleksandar Filipović koji su osvojili peto mesto na Evropskom prvenstvu u dubl skulu, u ostaliom disciplinama reprezentativni takmičari su opravdali uloge favorita i rutinski došli do pobeda – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić i dodao – Posebno bih pohvalio Veslački klub Čurug koji iz godine u godinu iznenađuje svojim rezultatima pogotovo kada su u pitanju kadetkinje i juniorke. Ovaj mladi klub je zauzeo drugo mesto po broju osvojenih medalja i svakako predstavlja najprijatnije izenanđenje.

Povezana vest:  PLIVANJE, Nađa Higl se priprema za Evropsko prvenstvo

Nebojša Ilić je na kraju konstatovao da je državnim prvenstvom stavljena tačka na izuzetno dugu i napronu sezonu u kojoj je srpsko veslanje sa osam medalja na svetskim i evropskim prvenstvima imalo jednu od najuspešnijih godina u svojoj istoriji.

Jedan od momenata koji je obeležio drugi dan državnog šampionata jeste i trka u skifu za lake seniore u kojoj je do titule prvaka stigao Miloš Stanojević. Veslač Tamiša je na podijum izašao u majici na kojoj je slika njega i njegovog dojučerašnjeg partnera u lakom četvercu Nemanje Nešića čiji se život tragično ugasio početkom juna. Stanojević je tom prilikom izjavio da zlato u lakom skifu posvećuje Nešiću.

Povezana vest:  KAJAK, Reprezentativci sa optimizmom gledaju ka Riju, neka se ponovi Moskva u Milanu

Drugog dana državnog šampionata prvaci su postali

KADETI – skif: MARIO Lečić (Crvena zvezda) 7:21.32; dvojac bez kormilara: Nikola Novaković, Uroš Dimitrijević (Smederevo 1) 7:12.00; dubl skul: Marko Ristić, Zoran Rajić (Smederevo 1) 6:52.30; četverac bez kormilara: Nikola Novaković, Marko Ristić, Zoran Rajić, Uroš Dimitrijević (Smederevo) 6:33.28; četverac skul: Mirko Đerić, Igor Đerić, Petar Zelić, Nikola Mitrović (Partizan) 6:23.13; osmerac: Luka Stefanović, Slaven Mlađenović, Miloš Tasković, Andrija Vojnović, Dušan Slavnić, Uroš Vujičić, Relja Denić, Lazar Stojičić, kormilar Filip Lekić (Crvena zvezda) 6:08.59.

KADETKINJE – skif: Ljiljana Jošić (Čurug 1) 8:43.42; dubl skul: Ljiljana Jošić, Jovana Stanivuk (Čurug) 7:33.81.

Povezana vest:  KAJAKAŠI OTPUTOVALI NA PRVE EVROPSKE IGRE

SENIORKE – dubl skul: Biljana Tatar, Iva Obradović (Danubius 1885) 7:26.79; skif: Iva Obradović (Danubius 1885) 7:57.07.

SENIORI – skif: Marko Marjanović (Partizan 1) 7:12.00; dvojac bez kormilara: Nenad Beđik, Nikola Stojić (Partizan) 6:56.22; dubl skul: Marko Marjanović, Aleksandar Filipović (Partizan/Smederevo) 6:26.34; četverac bez kormilara: Miljan Vuković, Radoje Đerić, Nenad Beđik, Nikola Stojić (Partizan 1) 5:57.40; skif za lake veslače: Miloš Stanojević (Tamiš 1) 7:16.25; dvojac bez kormilara za lake veslače: Dasti Ferčec, Miloš Milosavljević (Crvena zvezda) 7:17.58.

KOMBINOVANA POSADA – ženski osmerac: Emeše Purucki, Dora Takač, Agneš Arva, Boglarka Čeke, Ema Paći, Natalia Tikvicki, Eva Paći, Laura Vaš kormilar Šarlota Pap (Palić) 3:33.18.

Skor osvajača medalja na državnom prvenstvu

Klub                    zlata  srebra         bronze

Partizan               10     7       2

Čurug                            7       5       0

Smederevo                   6       3       2

Crvena zvezda    4       5       8

Danubius 1885   3       3       2

Grafičar               2       6       6

Palić                    2       1       1

Tamiš                            2       1       1

Galeb                            0       2       2

Zreneks                0       1       2

Sava                     0       1       1

Begej 1883                   0       0       3