alisa_maric_sa_taikmicarima

Ministarka Alisa Marić obišla Nacionalni veslački centar Srebrno jezero

 

Ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, prof. Dr Alisa Marić, sa najbližim saradnicima, državnim sekretarom Predragom Peruničićem, pomoćnikom za sport Draganom Atanasovim i pomoćnicom za projekte Zagorkom Petrović-Gigić-Zlatanović, posetila je Nacionalni veslački centar na Srebrnom jezeru, čiju je realizaciju finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

Nacionalni veslački centar na Srebrnom jezeru svečano je otvoren 25. aprila 2012. godine.

Visoku delegaciju MOS-a dočekali su predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Ministarka Alisa Marić je, zahvaljujući se na gostoprimstvu, izrazila zadovoljstvo izgledom i funkcijom Nacionalnog veslačkog centra, istakavši da ovaj objekat objedinjuje prioritete zacrtane u Strategiji razvoja sporta u Srbiji- izgradnju sportske infrastrukture i razvoj vrhunskog sporta.

Srebrno jezero se već više od 15 godina koristi za pripreme seniorske i juniorske Veslačke reprezentacije Srbije, a u poslednjih šest godina  postalo je  glavna baza za pripreme vrhunskih sportista, kao i za sprovođenje kampova mladih i perspektivnih veslača.

Povezana vest:  Stjepanović predvodi srpske plivače na SP u Budimpešti

Opština Veliko Gradište je obezbedila parcelu blizu samog jezera za izgradnju Veslačkog centra, a Ministarstvo omladine i sporta je omogućilo realizaciju ideje o izgradnji odobrivši novčana sredstva za sprovođenje Programa izgradnje Nacionalnog veslačkog centra.

Prema projektu objekat na Srebnom jezeru zauzima površinu od oko 500 m2. Izgradnjom ovog Centra, omogućeno je da pripreme veslača obavljaju u optimalnim uslovima pred značajna međunarodna takmičenja, poput OI,  svetskih  i evropskih prvenstava, čime su ostvareni preduslovi za nastavak trofejne tradicije našeg veslanja.

Nacionalni Veslački centar su, zajedno sa delegacijom MOS-a, obišli i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, koji je tom prilikom istakao da je Veslački savez primer dobro postavljenog saveza i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki.

Povezana vest:  Prijem za zlatne veslače u Ministarstvu omladine i sporta

Informacija o Nacionalnom veslačkom centru- Sektor za Projekte:

Projekat izgradnje Nacionalnog veslačkog centra iniciran je od strane Veslačkog saveza Srbije početkom 2011. godine i predstavlja rezultat saradnje Veslačkog saveza Srbije, Opštine Veliko Gradište i Ministarstva omladine i sporta.

Veslački savez Srbije je obezbedio projektno tehničku dokumentaciju, opština Veliko Gradište, kao investitor, obezbedila je zemljište, infrastrukturne priključke, urbanističko-tehničke uslove, građevinsku dozvolu sa potrebnim uslovima i saglasnostima nadležnih službi, stručni nadzor, tehnički prijem i upotrebnu dozvolu, a Ministarstvo omladine i sporta je finansiralo izgradnju objekta.

Ugovorena vrednost radova koju je finansiralo Ministarstvo je 11.035.819,02 dinara (sa PDV-om).

U 2012. godini završena je izgradnja Nacionalnog veslačkog centra na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu, površine oko 500 m2.

Spratnost objekta je prizemlje i prvi sprat.

Namena objekta: sportsko – rekreativni objekat za letnji, dnevni boravak i trening sportista.

U prizemlju objekta smešteno je skladište za takmičarske čamce. Na spratu je izgrađena natkrivena terasa, dnevni boravak, mokri čvorovi i prostor za vežbanje na ergometrima.

Povezana vest:  PLIVANJE, Stjepanoviću zlato u trci na 200 metara leptir

Izvedeni su sledeći radovi:

građevinski radovi (pripremni, zemljani, zidarski, betonski i armirački);

zanatski radovi (tesarski, pokrivački, limarski, stolarski, aluminijumska stolarija i drvena stolarija, bravarski, izolaterski, keramičarski, kamenorezački, podopolagački, suvomontažni, fasaderski i molersko farbarski);

radovi na vodovodu i kanalizaciji;

elektroinstalaterski radovi.

Ugovor o izvođenju radova je potpisan 10. novembra 2011. godine, Izvođač radova je 16. novembra 2011. godine uveden u posao, a rok za izvođenje radova je bio sedamdeset kalendarskih dana. Imajući u vidu da su radovi započeli u zimskom periodu i da vremenski uslovi nisu bili adekvatni za izgradnju objekta, Izvođač radova je uz povremene obustave radova uspeo da objekat završi počekom aprila, a odmah nakon završetka radova, odnosno krajem aprila je  izvršen tehnički pregled izvedenih radova i primopredaja objekta.

Objekat je svečano pušten u rad 25. marta 2012. godine.