srpski osmerac foto Goran Dosljak VSSVESLANJE, SP ZA JUNIORE 2013, LITVANIJA
Sva tri srpska čamca u borbi za medalje

Uspešan, polufinalni, dan u Trakaiju. Sve tri srpske posade boriće se za medalje na Svetskom prvenstvu za juniore u Litvaniji pošto su glatko položili preddiplomske šampionatske ispite. Nedelja, 11. avgust 2013, za Aleksandara Beđika i Igora Lončarevića u dvojcu bez kormilara, Andriju Šljukića u skifu te Uroša Marinkovića, Bojana Došljaka, Nikolu Kekića, Nikolu Selakovića, Ljubomira Gavrića, Martina Mačkovića, Viktora Pivača, Aleksu Stankovića i kormilara Mateju Jošića u osmercu biće dan za odbranu diplomskog rada u juniorskoj konkurenciji u kojoj se ove godine ogledaju poslednji put. Finale u dvojcu bez kormilara gde će pored naše posade, bronzane sa ovogodišnjeg EP, veslati i Grčka, Austrija, Nemačka, Slovenija i Češka je u 12,30 časova. Sat i deset minuta kasnije počinje bitka za odličja u skifu u kojoj će Šljukić za rivale imati čamce Azerbejdžana, Kube, Poljske, Norveške i Češke. Finalna trka osmeraca, kojom će biti spuštena zavesa na šampionat, je u 14,10 časova a u njoj će se pored Srbije, evropskog prvaka iz Minska, naći i posade Rumunije, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Australije.
– Sve posade su izveslale ono što je od njih traženo i došle do prilike da se bore za medalje. Svi su maksimalno spremi, i fizički i psihološki, da se u završnom, najbitnijem, ispitu u Litvaniji pokažu u najboljem svetlu – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.
Dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lončarević je do finala stigao zauzevši s vremenom 7:08,37 treće mesto u drugoj grupi polufinala, iza čamaca Grčke (7:01,22) i Austrije (7:03,72). Naš čamac je od početka zaveslao sigurno. Posle prvih 500 metara je bio na drugom mestu, iza Austrijanaca, ali je tu poziciju izgubio od Grka na ulasku u drugu polovinu trke. Borba sa Grčkom za drugo mesto je trajala gotovo 500 metara iz koje je rival izašao kao pobednik pretekavši na kraju i Austrijance. U B finale iz ove grupe polufinala otišle su posade Mađarske (7:16, 75), Indije (7:16,91) i Turske (7:29,16), koje nijednog trenutka nisu imale ni najmanje šanse za mesta koja su vodila u finale.
– Beđik i Lončarević su izveslali svoju najbolju trku u Trakaiju iako je i ona bila promenljiva i sa oscilacijama. Iako u polufinalu imaju šesto vreme od svih finalista mislim da su i dalje u igri za medalju, pogotovo što verujem da je zaključno sa polufinalnom trkom kraj sa svim problemima sa zaveslajima koji su ih pratili u dosadašnjem toku šampionata – istakao je Ivković.
Andrija Šljukić je rutinski došao do finala skifa. U drugoj polufinalnoj trci naš reprezentativac je s vremenom 7:15,21 osvojio drugo mesto iza evropskog prvaka iz Minska Jotova iz Azerbejdžana (7:12,34). Treće mesto i „vizu“ za finale izvadio je i čamac Kube (7:18,48), dok će Nemačka (7:21,71), Francuska (7:25,25) i Slovačka (8:89,16) u utešno finale. Šljukić je od početka kontrolisao trku iako je posle prvih 500 metara bio drugi iza čamca Nemačke. Ipak, od tog trenutka je preuzeo inicijativu, izbio je na čelnu poziciju na 700-tom metru, koju nije ispuštao sve do finiša. Usporio je u poslednjih 500 metara što je iskoristio Jotov koji ga je pretekao i ušao u cilj kao prvi.
– Šljukić je ponovo bio na visini zadatka. Inteligentno je izveslao od početka do kraja. Uspeo je u nameri, što nam je bio dogovor pre trke, da Jotova, koji će uz Poljaka biti njegov najveći konkurent za zlato, što više izmori. Iako je vodio do poslednjih 500 metara, polako je spuštao gas nateravši Bugarina sa pasošom Azerbejdžana da ga juri i da ga na kraju i pretekne, ali uz mnogo potrošene energije – otkrio je deo taktike Ivković.
Osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić je upisao i drugu pobedu u Trakajiu. Posle trijumfa u kvalifikacijama naš čamac je s vremenom 5:47,42 pobedio i u svojoj, drugoj, polufinalnoj trci i tako neporažen ulazi u nedeljni okršaj za medalje u koji su se iz ove grupe plasirali i čamci Velike Britanije (5:48,92) i Rumunije (5:49,28). Čamci Holandije (5:51,79), Hrvatske (5:58,59) i Litvanije (6:14,03) će u B finale.
Iako je nešto slabije startovao srpski osmerac je već na prolasku kroz prvu četvrtinu trke već bio na trećoj poziciji. U narednih 500 metara iza sebe je ostavio čamac Velike Britanije i tada je krenuo u poteru za Rumunima koji su vodili od početka trke. Posle velike i bezpoštedne borbe na stazi Rumunija je poklekla i u ulasku u poslednjih 500 metara naš čamac je bio na čelu. Tu poziciju je uspeo da sačuva do kraja trijumfalno prošavši kroz cilj.
– Osmerac je izveslao jednu požrtvovanu i borbenu trku koja je na kraju rezultirala prvim mestom. Nadam se da se nisu previše istrošili a verujem da imaju rezerve da u finalu prikažu svoju najbolju trku do sada – rekao je Ivković.

Povezana vest:  Miroslava Najdanovski se plasirala u finale 100 m slobodno