dubl skul marko marjanovic aleksandar filipovic
Marjanović i Filipović u polufinale trijumfom u repesažu
 
Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović pobedom u svojoj grupi repesaža plasirao se među 12 najboljih posada na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. – U noći između srede i četvrtka dvojci bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović, odnosno Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar veslaju za finale planetarnog šampionata
Sve srpske posade veslaće za finala na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. Polufinalnu priču u sredu, 28. avgusta 2013, rano ujutru zaokružio je dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji je trijumfovao u svojoj grupi repesaža s vremenom 6:23,21 postigavši, ujedno, najbolji rezultat svih okršaja dubl skulova četvrtog dana šampionata. Pored našeg čamca iz ove grupe repesaža među 12 najboljih. čiji će okršaji za finale biti u noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu, plasirale su se i posade Danske (6:24,84) i SAD (6:29,91), dok će četvrtoplasirana Češka (6:32,45) i petoplasirana Kina (7:04,97) veslati za utešnim polufinalima.
– Momci su odlično izveslali trku. Uspeli su da u taktičkom smislu odrade sve do tančina što smo se dogovorili. To je mnogo bitno, ne zbog same činjenice da su se plasirali u polufinale već zbog narednih izazova koji ih očekuju u Čungjuu. Mislim da su tek današnjom trkom ušli u pravi takmičarski ritam i to u najboljem trenutku – pred završne okršaje u Južnoj Koreji – ocenio je učinak dubl skula u repesažu trener ove posade i član selektorske komisije Dejan Guslov.
Marjanović i Filipović su od početka trke stavili svima do znanja da ih ništa osim trijumfa ne zanima. Od prvih zaveslaja našli su se na čelu malo po malo uvećavajući prednost u odnosu na najbliže rivala koja je posle 1.500 metara iznosila više od četiri sekunde u odnosu na drugoplasirane Dance. Velika prednost omogućila im je da poslednjih 500 metara rutinski izveslaju i trijumfalno prođu kroz cilj. Iz prve grupe repesaža „vizu“ za polufinale, u koje su se direktno iz kvalifikacija plasirale Norveška, Italija, Velika Britanija, Novi Zeland, Litvanija i Nemačka, izvadile su Kuba (6:25,15), Argentina (6:25,45) i Australija (6:42,53).
Petog dana šampionata na stazi će se od srpskih posada naći – dvojci bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović, odnosno Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar koji će u noći između srede i četvrtka po srednjeevropskom vremenu veslati za finala u Čungjjuu (u ovim disciplinama okršaji za medalje su u subotu). Prve na stazu u četvrtak izlaze Filipovićeva i Obradovićeva koje će se od 3,14 č za jedno od prva tri mesta koja vode u finale boriti u drugoj grupi polufinala sa posadama Ukrajine, Rumunije, Holandije, Južnoafričke Republike i Australije. U prvoj grupi su Italija, Nemačka, Velika Britanija, SAD, Novi Zeland i Rusija.
Beđik i Stojić od 3,30 č veslaju u drugoj polufinalnoj grupi u kojoj će se za tri finalne “vize” boriti i čamci Velike Britanije, Holandije, Novog Zelanda, Francuske i Mađarske. U prvoj polufinalnoj grupi su Nemačka, Poljska, Španija, Italija, Južnoafrička Republika i Argentina. Naposletku, Tomić, Đerić, Vasić i Jagar će se u prvoj grupi polufinala sa teškim četvercima Belorusije, Holandije, SAD, Nemačke i Češke od 4,10 č boriti za jedno od prva tri mesta koja vode u finale. U drugoj grupi polufinala su Rumunija, Hrvatska, Italija, Australija, Velika Britanija i Španija.
– Plasmanom dubl skula u polufinale prvi deo šampionata završavamo po planu. Imamo stoprocentni učinak do sada i sa dodatnim elanom ulazimo u poslednja i najvažnija četiri dana u Južnoj Koreji. Posade koje će veslati polufinala u četvrtak ujutru maksimalno su spremne. Odlično su pripremljene i siguran sam da će pružiti svoj maksimum. Konkurencija je žestoka i nijanse će odlučiti ko ide u A a ko u B finale – istakao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Povezana vest:  KAJAK, EP 2011, BEOGRAD, Otvoreno Prvenstvo Evrope