plivanje foto

Na seminaru o adaptivnom plivanju svetski autoriteti

Niš je po treći put domaćin učesnicima seminara o adaptivnom plivanju namenjenog trenerima, na kojem će učestvovati svetski autoriteti iz adaptivnog i paraolimpijskog plivanja, saopštili su danas organizatori.
Demonstranti će biti vrhunski plivači sa invaliditetom.
Od učesnika iz inostranstva predavaće Ingi-Por Ajnarson sa Islanda, Jonas Martens iz Belgije, Ferdinand Major iz Hrvatske, a od domaćih predavača učestvuju Lidija Dimitrijević sa niškog Medicinskog fakulteta i Vili Zemljen.
Demonstranti dolaze iz Hrvatske i Belgije, a među njima je i niški osvajač bronzane medalje na evropskim paraolimpijskim igrama u Brnu Nemanja Tadić.
Organizator seminara, koji će Plivački savez Srbije licencirati za plivačke trenere, su Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije (ADAPTS) uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, Univerziteta u Nišu, Paraolimpijskog komiteta Srbije, Plivačkog saveza Srbije, Sportskog saveza invalida Srbije, Udruženja plivačkih trenera Srbije i Gradske opštine Pantelej.
Predsednik ADAPTS Marko Aleksandrović rekao je da će na seminaru sa učesnicima iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Belgije, Islanda i Hrvatske moći da se steknu znanja za rad i obuku plivača sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom i njihovog uključivanja u rad sa plivačima bez invaliditeta.
Aleksandrović je naveo da Niš postaje centar za adaptivno plivanje, a da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u tom gradu sada ima sedam obaveznih i izbornih predmeta koji se tiču osoba sa invaliditetom.
Jedan od onih koji su završili dvogodišnje master studije u Luvenu, Vladimir Bajin, vratio se u zemlju i uključio u rad trofejnog kluba „Delfin“ u Nišu, a za Niš kaže da prednjači u radu sa osobama sa invaliditetom.
Bajin sa osvajačem medalja Nemanjom Tadićem radi suvi trening, a najavljuje i osnivanje košarkaškog kluba sa osobama u kolicima.
Klub „Delfin“ osnovan je 2009. godine, medalje nisu prebrojavali, ali ih Tadić već ima devet, od kojih je sedam osvojio u inostranstvu.
Seminar počinje sutra u Velikoj sali hale „Čair“ i trajaće dva dana.

Povezana vest:  VESLANJE, Četiri srpske posade Svetskom prvenstvu za juniore u Račicama