juniorke Srbija grupna 2014Juniorke Srbije pobedile Sloveniju za četvrtfinale EP

Reprezentacija Srbije, igračice do 18 godina starosti, već posle prve utakmice u drugoj fazi Evropskog prvenstva u Portugaliji obezbedila je plasman u četvrtfinale. Izabranice selektora Zorana Tira iskoristile su prvu meč loptu za plasman među osam najbojih ekipa na šampionatu, tako što su u okviru prvog kola novoformirane grupe „E“ fenomenalnom igrom deklasirala selekciju Slovenije. Srpske juniorke odigrale su gotovo savršeno prvo poluvreme posle koga su sve dileme oko pobednika duela u Matosinjosu bile rešene i samo se postavljalo pitanje sa kolikom će razlikom naš tim na kraju trijumfovati: Srbija U18 – Slovenija U18 79:62 (20:13, 24:10, 20:17, 15:22).
Čvrsto rešene da iskoriste već prvu priliku za plasaman u četvrtfinale Evropskog prvenstva najbolje srpske juniorke su od samog starta krenule furioznim tempom. Zahvaljujući agresivnoj odbrani i brojnim ukradenim loptama naš mladi tim je u sedmom minutu došao do dvocifrene prednsoti – 14:4. Drugu četvrtinu obeležila je dalekometna kanonada naših reprezentativki koje su u drugoj deonici postigle čak pet trojki. Iza linije 6,75 precizne su bile Julijana Vojinović (3), Jovana Šubašić i Jovana Nogić. Izabranice selektora Zorana Tira dominirale su i u skok igri što je prevashodno bila zasluga Aleksandre Crvendakić i Kristine Arsenić. Ako se uzme u obzir da selekcija Slovenije nije uspela da poentria u poslednjih šest minuta druge četvrtine, rezultat posle prvog poluvremena bio je sasvim realan – 44:23.
U istom ritmu Srbija je nastavila i u nastavku susreta i u 24. minutu posle nove trojke Julijane Vojinović povela sa nedostižnih – 53:25. Koji trenutak kasnije selektor Tir izveo je iz igre na zasluženi odmor sjajnu Aleksandru Crvendakić, a na startu finalne deonice pružio priliku igračicama koje su u dosadašnjem delu šampinata imale manju minutažu. To je samo donekle pomoglo selekciji Slovenije, koja se do samog kraja borila, da izbegne težak poraz – 79:62.
– Odigrali smo jako dobro u fazi odbrane. Pričitali smo igru selekcije Slovenije. Nalazili smo prava rešenja za njihovu zonsku odbranu kojom su na primer iznenadili Francusku. Rano smo došli do ubedljive prednosti posle čega je bilo mnogo lakše da se igra. U meču koji nam je bio od ogromne važnosti, obezebeđivao plasman u četvrtfinale, uspeli smo čak da odmorimo pojedine igračice kao i da uigravamo određene taktičke varijante. Tome se zaista nismo nadali. Međutim, ako na ovom šampionatu želimo da postignemo uspeh potreban je još veći učinak igačica sa klupe koje su večeras dale solidan doprinos. Moramo biti tim, u pravom smislu te reči, na svakoj utakmici. Ovom pobedom zagarantovano nam je najmanje treće mesto u grupi, ali učinićemo sve da u duelima sa Francuskom i Rusijom dođemo do još neke pobede, kako bi u četvrfinalu imali nešto lakšeg protivnika – istakao je Zoran Tir, selektor ženske U18 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  NBA VESTI, Ubedljiva pobeda Altante

SRBIJA U18: Katanić 4, Stevanović, Spasojević 2, Šubašić 10, Bogićević 11, Arsenić 12, Cukić, Crvendakić 10, Jokić 5, Vojinović 19, Veljković, Nogić 6.

SLOVENIJA U18: Jakobčič 9, Mićunović, Seničar 3, Vujačić 12, Gvašghavanhu 2, Stergar 4, Jelenc 5, Prezelj 9, Lešek 6, Ocvirk 4, Dimec, Potočnik 7.