biatlon

Srpski biatlonci sutra startuju na Svetskom prvenstvu

Srpski biatlonci nastupiće sutra u sprintu na 10 kilometara na Svetskom prvenstvu u Kontiolahtiju, u Finskoj, a reprezentativni trener Almir Džeković, rekao je najviše očekuje od Damira Rastića i Edina Hodžića. 
-Iako smo u zaostatku za biatlonskim silama, naši momci su veliki entuzijasti i postižu solidne rezultate. Damir Rastić, od koga najviše očekujem, ove sezone je bio 57. u Svetskom kupu u Estersundu u indivudualu, dok je Hodžić istu trku završio na 89. mestu“, rekao je Džeković radiju Sto plus. Svetsko prvenstvo u biatlonu traje do 15. marta, a Srbiju, osim Damira Rastića i Edina Hodžića, predstavljaju još Dejan Krsmanović i Ajlan Rastić. 
-Otvaranjem Nacionalnog biatlon centra Žari u Sjenici, popravili smo pucački segment. Rastić je, istina, zbog obaveza na fakultetu kasnije počeo pripreme, ali ćemo za sledeću sezonu pokušati da se što bolje spremimo. Imamo i dobar juniorski pogon, koji predvode Redžeb Hodžić i Dženis Avdić – kazao je Džeković. 
On je izrazio očekivanje da će reprezentacija uskoro uspeti da nadomesti izostanak Milanka Petrovića, koji se zbog nezadovoljstva radom Biatlon saveza Srbije povukao iz sporta. 
-Milanko nedostaje, ali koga nema bez njega se može. Verujem da će, uz mlade koji dolaze, naša reprezentacija postati skladna celina. Imamo problem nagrađivanja naših najistaknutijih reprezentativaca koji učestvuju u Svetkom i IBU Kupu, moramo naći rešenje da im pružimo minimalnu satisfakciju. Znam koliko truda ulažu i ne traže puno. Verujem da smo na putu da rešimo taj problem – rekao je Džeković. 
Trener reprezentacije Srbije je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom omladine i sporta, ali ne i odnosom Olimpijskog komiteta Srbije (OKS). 
-OKS treba da nam pomogne, a ne da se bavi politikom. Ove godine smo uskraćeni za nastup na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Montafonu, u Austriji, iako su četvorica naših biatlonaca ispunjavala kriterijume. Stav OKS je bio da nemamo rezultate, ali oni ne poznaju biatlon i ne znaju da deca u tom uzrastu nemaju dovoljno takmičenja – ocenio je Džeković. 
Najbolji srpski biatlonac Damir Rastić rekao je da je zadovoljan dosadašnjim delom sezone i da bi za njega dobar rezultat predstavljao plasman među 60 najboljih. 
-Nadam se da ću u Kontiolahtiju uhvatiti maksimalnu formu. Videćemo kako ću proći na strelištu, očekujem da posle sprinta izborim mesto u poteri, dok bi u individualnoj trci mogao da budem plasiran oko 50 mesta. Verujem da ću imati mirnu ruku, bistro oko i brze skije – rekao je Rastić. 
On je dodao da ga biatlon ispunjava, iako s materijalne strane stvari ne stoje najbolje. 
-Videćemo hoće li se u Srbiji nešto promeniti. Kod nas se često ne poštuje sportski rezultat, osetio sam to na svojoj koži prošle godine izostavljenjem sa spiska putnika za Olimpijske igre u Sočiju. Verujem da ću u Pjongčangu 2018. godine, ipak, ispuniti svoj olimpijski san – istakao je Rastić. 
Edin Hodžić je rekao da bi u Kontiolahtiju bio zadovoljan vremenski zaostatkom do 15 odsto u individualu, kao i plasmanom oko 20. mesta u štafetnoj trci. 
-Imamo sam dobru prvu trećinu sezone, ali posle me zdravlja nije služilo. Zadovoljan sam učinkom reprezentacije na nedavnom Evropskom prvenstvu u estonskoj Otepi, posebno štafetom koja bi u Finskoj mogla biti među 20 najboljih – kazao je Hodžić. 
Trka biatlonaca u sprintu na 10 kilometara održaće se u subotu, a počeće u 13 časova. 

Povezana vest:  BADMINTON, PRVENSTVO BALKANA, Juniori pred istorijskim uspehom!