AVALA_DRAGAN_DJILASĐilas: Avalski toranj – simbol budućnosti
Avalski toranj, simbol Beograda i Srbije, danas popodne svečano je otvorio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, poručivši da ta građevina treba da bude simbol budućnosti Srbije.
U prisustvu nekoliko hiljada građana, predsednika Srbije Borisa Tadića, državnog i vojnog vrha, Đilas je istakao da smo zajedno napravili ovaj toranj i da ćemo zajedno napraviti Srbiju onakom kakvu zaista želimo.
-Sa ovog tornja Beograd će bolje da vidi Srbiju, moći će bolje da oseti njene probleme u egzistenciji i razvoju, s druge strane gledajući ovaj toranj ostatak Srbije može bolje da vidi svoj grad, da se ponosi njime i njegovim razvojem – rekao je Đilas.
Đilas je kazao da je čudan osećaj govoriti na ponovnom otvaranju Avalskog tornja ističući da „s je jedne strane radost koju svi osećamo, a sa druge strane tuga što smo uopšte došli u situaciju da nam neko pokuša da otme toranj, da nam ga sruši“.
AVALA_TORANJ_POLOZENA-Siguran sam da bi svi mi koji smo ovde i svi koji gledamo otvaranje bili srećniji da smo prethodnih deset godina gradili više škola, bolnica, puteva i mostova, a da je toranj stajao onakav kakv je bio nekad – kazao je Đilas.
Navodeći da ne želi protokolarno da „svečano otvori toranj“, Đilas je istakao da je „zato ovaj toranj pouka da nam se to više nikada ne desi, ali ovaj toranj ne treba da bude simbol prošlosti, već našoj budućnosti i da svi oni koji i danas šire jezik mržnje, netolerancije, svađe shvate da to nema budućnosti u Srbiji“, rekao je Đilas.
Za Beograđanje ovaj toranj postoji, samo ga nisu videli 10 godina, ali su gledali ponovo kako raste iz dana u dan i svaki dan su ga otvarali. Umesto toga želim da iz srca poželim svima u Srbiji da nikada više ni jedan gradonačelnik Beograda, ni sutra, ni za pet, ni za 10, ni za 100 godine, ne bude ponovo u situaciji da otvara beogradski, srpski avalski toranj. Iammo ga, čuvajmo ga, poručio je Đilas.
Svečanosti su prisustvovali predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, premijer Mirko Cvetković sa članovim kabineta, patrijarh srpski Irinej, crkveni velikodostojnici, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i mnogobrojni građani.
Ceremonija svečanog otvaranja Avalskog tornja, najviše građevine na Balkanu, počela je oko 17 sati intoniranjem državne himne „Boze pravde“, a pratile su je brojne novinarske ekipe.
Ispred ulaza u Avalski toranj bila je postrojena Garda Vojske Srbije.
Svečano otvaranje Avalskog tornja, koji su vazdušne snage NATO-a srušile 1999. tokom bombardovanja SRJ, prenosila je Radio-televizija Srbije.
Avalski toranj je visok 204,5 metara, metar više nego stari, i najviša je građevina na Balkanu, a i izgradnji je utrošeno 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature.
Povezana vest:  Najnovije Bambi čokoladno zadovoljstvo - Tiramisu i Creme Brule u nežnoj mlečnoj čokoladi