AmateriPredstava “Amateri”, nastala je po scenariju Borivoja Radakovića, pisca i scenariste iz Hrvatske, biće premijerno izvedena 1. juna na sceni Centra za kulturu Božidarac u samostalnoj produkciji reditelja Aleksandra Jankovića i glumaca Miloša Vlalukina i Marka Janjića.

Kako se ovaj komad, pun satire, humora i ironije, izvodi u Hrvatskoj od strane hrvatske autorske ekipe već nekoliko godina, a tematika i problematika je toliko bliska našem podneblju i okolnostima, domaća autorska ekipa uvidela je da je pravo vreme da se i u Srbiji postavi na pozorišnu scenu. Borivoj Radakvić ustupio je našoj ekipi ovaj komad za adaptaciju i izvođenje.

Rekli su o predstavi:

Borivoj Radaković (scenarista)

“Amateri” je socijalno angažovana crna komedija koja na izvrnut i ekscentričan način progovara o neuralgičnom punktu naše svakodnevice – siromaštvu koje poput raka izjeda ljudsko dostojanstvo i moral. Dovedeni na rub egzistencije, junaci ove tragikomedije vodoinstalater papučar Zlatko Belić Beli (Marko Janjić ), isfrustrirani kukavac Grga (Miloš Vlalukin), lokalni socijani slučaj Kuka (Srđa Bjelogrlić) i iskusna prostitutka Stella, sa dva L (Milena Predić) odlučili su se na očajnički čin: pokušavaju da  snime porno film “Made in Serbia” koji bi ih izvukao sa dna i napunio im džepove. Kako to obično biva u životu, priča kreće drugim tokom tako da oni, umesto telesne, pred publiku rasprostiru svoju emotivnu golotinju: svoje sudbine, svoje strepnje i frustracije, svoje utopijske želje…

Aleksandar Janković (reditelj, Srbija)

Povezana vest:  U nedelju počinje 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Par dana nakon što sam pogledao predstavu Amateri u Zagrebu, Miloš Vlalukin dugogodišnji prijatelj i kolega mi je rekao da je pročitao jako zanimljiv dramski tekst Borivoja Radakovića. „Amateri?“, pitao sam? To je bilo dovoljno da se oko Amatera okupi izvanredna ekipa koja će vas zabaviti do bola.

Mario Kovač (reditelj, Hrvatska)

Pojam “amater” nastao je od latinske reči amor (ljubav) i u svom prvobitnom značenju označavao je osobu koja se nekim poslom bavi iz ljubavi a ne radi materijalne koristi. Vremenom su se uz isti pojam vezale i negativne konotacije tako da danas najčešće istom rečju opisujemo osobu koja svoj posao radi loše, traljavo, neprofesionalno. U međuvremenu se i sam pojam ljubavi izlizao od preterane upotrebe i izgubio na svojoj važnosti. Inflacija lažne ljubavi koju nam svakodnevno serviraju putem sapunica, reality emisija, šarene štampe dovela je do devalviranja vere u samu ljubav. Likovi predstave “Amateri”, svako za sebe i na svoj način, ne mogu da rade svoje poslove iz ljubavi, a prihodi su im toliko mizerni da pokušavaju da obrnu taj proces pa žele da zarade na ljubavi. Šačica simpatičnih životnih gubitnika u tim pokušajima, kao u nekom crnohumornom striptizu, skida sloj za slojem svoje duše dok pred očima gledalaca ne ostane – goli život!

Glavne uloge tumače: Miloš Vlalukin, Milena Predić, Marko Janjić i Srđa Bjelogrlić.

Povezana vest:  Priručnik za samopomoć "Javni nastup" Dejla Karnegija

Scenograf: Valentina Popržan

Kostimograf: Ivana Ivić

Izvršni producent: Milena Tomić

Organizator: Milica Stojadinović

Dizajn: Ivan Jocić

Fotograf: Ivan Zupanc

Centar za kulturu “Božidarac” podržao je ovaj projekat, obezbedivši deo sredstava i salu za probe I izvođenje predstave. Premijera predstave “Amateri” zakazana je za 1. jun 2016. godine  u Centru za kulturu “Božidarac”,  gde će se nastaviti izvođenja i 2,15. i 16. juna, nakon kojih su zakazana i gostovanja u Loznici i Krupnju.

Povezana vest:  BDP preporuka za 8. mart: PLINSKA SVETLOST, scena "Rade Marković" u 20.00h

Cena karte za premijeru je 1.000 dinara, a za naknadna izvođenja 600 dinara.

Karte možete kupiti u:

– Žil@ Shopu, Belgrade Design District, Čumićevo sokače, na spratu

– Klub ljubitelja pozorišta, Makedonska 30, Eurocentar, lokal 10 (kao i online, preko Kluba ljubitelja pozorišta)

– Pred početak predstave u Centru za kulturu Božidarac