pozoriste_maske

Otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival ‘Slavija’

Na sceni pozorišta „Slavija“ večeras je otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival „Slavija“, na kojem će do 18. marta u takmičarskom programu biti izvedeno deset predstava iz deset zemalja.

Mnogobrojnu publiku pozdravila je dramska umetnica Mira Stupica, koja je svojevremeno otvorila prvi festival „Slavija“.

„Pre deset godina stajala sam na ovom mestu i prvi put podigla zavesu kada se rodio jedan novi festival. On je u ovih deset godina pred nama rastao, stekao pohvale i priznanja, a što je najlepše – stekao je i vas, vernu publiku“, rekla je ona.

Povezana vest:  Beton Mahala oduševila posetioce Filmstreeta

„Kroz deset godina, ja neću stajati ovde, ali ćete vi biti tu. Molim vas da volite ovaj festival i hrabrite ga u njegovom odrastanju“, poručila je prva dama srpskog glumišta.

Festival je zvanično proglasio otvorenim glumac Milan Gutović, koji je podsetio da su pre njega to radili veliki glumci koji su krasili jedan vek i jednu epohu.

„Sada sam priznao da ima još onih koji liče na mene“, našalio se popularni glumac čije su predstave proslavile pozorište „Slavija“ na gostovanjima širom sveta.

Povezana vest:  Naučnici veruju da su pronašli Karavađove ostatke

Osnivač i direktor tog privatnog teatra i festivala Batrić Žarković izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli da se na ovoj skromnoj sceni iz godine u godinu okupljaju predstave sa svih kontinenata. On je istakao da je na festivalu učestvovalo 70 teatara – velikih i malih, privatnih i nacionalnih, iz 30 zemalja, sa više od sto predstava.

Jubilarni festival počeo je predstavom iz Buenos Airesa „Propust porodice Koleman“ pisca i reditelja Klaudija Tolkačira, u izvođenju teatra „Timber 4“. Ova komična i apsurdna studija o jednoj nekonvencionalnoj porodici na ivici raspada prikazuje tri generacije pod istim krovom, a simbolično ukazuje i na probleme savremenog argentinskog društva i pitanje identiteta.

Povezana vest:  Knjiga „Zamka sreće“ za sve ljubitelje popularne psihologije

Narednih večeri u stilski i žanrovski raznovrsnom programu biće izvedene predstave iz Jerusalima „Snovi o Mojsiju“, Toronta „Čehov za dvoje“, Novosibirska „Duet“, Minska „Dnevnik pesnika“, Budimpešte „Zabava“, Sarajeva „Osipate se polako, vaša visosti“, Podgorice „Revizor“, Bitolja „Stolice“ i Beograda „Laža i paralaža“.

Nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu dodeliće žiri čiji je predsednik makedonski pozorišni poslenik Risto Stefanovski, a članovi Kim Vu Ok (Južna Koreja) i Raško Jovanović (Srbija).